ΜΜΕ

Άρθρα

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΤΟΝ «ΚΥΚΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ»

 (στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» τ. 237 της 30/4/2014)

Με την, διαχρονικώς, γνωστή τους επιτηδευμένη «ειλικρίνεια» βγαίνουν στις μέρες μας σταδιακώς στο προσκήνιο οι συνήθεις -κι επιρρεπείς σε παρεμφερείς τακτικές- δημοσιογραφικές φωνές, οι οποίες εκφράζουν μιαν υποδορίως επικίνδυνη «αγωνία»: Μήπως ήδη εκκρεμείς αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούν την τήρηση του Συντάγματος, ιδίως δε την εφαρμογή των διατάξεών του εκείνων οι οποίες σχετίζονται με την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συνιστούν «απειλή» για το πρωτογενές πλεόνασμα της Οικονομίας μας;

I.        Η «αγωνία» αυτή είναι διπλά ψευδεπίγραφη:

Α. Πριν απ’ όλα, διότι εκπορεύεται από τους δημοσιογραφικούς εκείνους κύκλους οι οποίοι, μεσ’ από την δολιχοδρομική πρακτική τους, φέρουν τη «σφραγίδα» ενός ιδιότυπου πολιτικού τυχοδιωκτισμού:  Ήτοι εκείνου που προκύπτει από το ότι η δημοσιογραφική τους άποψη εξυπηρετεί περισσότερο ιδιοτελείς και αντιφατικές εκδοτικές «αγωνίες», παρά προθέσεις σχετικές με την θεραπεία του δημόσιου συμφέροντος και της ελευθερίας του Τύπου.

hello: 30-4-2014 Το Σύνταγμα στον "Κύκλο με την Κιμωλία" στο περιοδικό "Επίκαιρα"

   

Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Βουλευτή Α΄Αθηνών
Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόλπουλου
στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Καλαμάτας
και στον δημοσιογράφο κ. Β. Μπακόπουλο
(Μ.Σάββατο 19-Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου 2014)

    I.        Είστε από τα ιστορικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και έχετε διατελέσει μέλος των Κυβερνήσεών της, υπηρετώντας ως Υπουργός σε εξαιρετικά απαιτητικές θέσεις. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει κανείς ότι απουσιάζετε από τα κυβερνητικά σχήματα. Αποτελεί δική σας επιλογή αυτή η αποχή;

Απαντώ ευθέως: Σαφώς και δεν αποτελεί δική μου επιλογή, αλλά επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά.  Η οποία όμως είναι απολύτως ορθή, και μάλιστα υπό το εξής διπλό πρίσμα: Πρώτον, είναι ανάγκη να υπάρξει ανανέωση στην πολιτική ζωή.  Στα νέα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ν’ αποδώσουν αυτό που μπορούν.  Άρα να δοκιμασθούν και να κριθούν γι’ αυτό.  Άλλωστε έχω διατελέσει πολλά χρόνια Υπουργός.  Δεν έχω το δικαίωμα, πολιτικό και ηθικό, να διεκδικώ οιοδήποτε «μονοπώλιο» πολιτικής γνώσης και προσφοράς.  Κάτι τέτοιο συνιστά ένα είδος πολιτικής «αρτηριοσκλήρυνσης», που είναι εντελώς αντίθετη με τη διαχρονική νοοτροπία μου.  Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι η πολιτική για μένα δεν αποτελεί ούτε «μονόδρομο» ούτε «μονοκαλλιέργεια». Γι’ αυτό κι έχω επιστρέψει στα πανεπιστημιακά μου καθήκοντα, καθώς και στη δικηγορία, η οποία μου επιτρέπει να ζω, όπως πάντα, εντίμως και στοιχειωδώς αξιοπρεπώς.  Δεύτερον –και ουσιωδέστερο- και αν όμως μου γινόταν πρόταση συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα, η απάντησή μου θα ήταν αρνητική.  Και τούτο διότι, υπό την τρέχουσα συγκυρία, δεν θα ήμουν σε θέση να συνεισφέρω αποτελεσματικώς σ’ εκείνα που οι μνημονιακές υποχρεώσεις της Χώρας επιβάλλουν.  Από τη θέση του Βουλευτή λοιπόν αφενός είμαι πιο χρήσιμος και, αφετέρου, έχω πιο ήσυχη την πολιτική μου συνείδηση ανάλογα με τα διαχρονικά πολιτικά μου πιστεύω.

  II.        Πρόσφατα παραιτηθήκατε από τη διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

hello: 19-4-2014 Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Καλαμάτας και στον δημοσιογράφο κ. Β. Μπακόπουλο

   

Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Βουλευτή Α΄ Αθηνών
Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου
στην εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής»
και στον δημοσιογράφο κ. Κ. Μελισσόπουλο
(Κυριακή 06/04/2014)

 

I.        Κύριε Παυλόπουλε, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου βρήκε την Κυβέρνηση μ’ έναν ακόμη Βουλευτή λιγότερο. Πιστεύετε ότι οι αντοχές της είναι τόσο ισχυρές ώστε να εξαντλήσει την τετραετία όπως λέει ο Πρωθυπουργός;

Στα κοινοβουλευτικά πολιτεύματα, πέρα από τον αριθμό των Βουλευτών που στηρίζουν μια Κυβέρνηση, σημασία έχει, για την μακροημέρευσή της, η αποδοχή της κοινωνίας.  Άρα η Κυβέρνηση, εφόσον έχει τη λαϊκή αποδοχή -πράγμα που, ελπίζω, να φανεί στις Ευρωεκλογές- μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία.  Τα ως τώρα αποτελέσματα της πολιτικής της –μαζί με τις τελευταίες διαπιστώσεις του Eurogroup και του Ecofin- αφήνουν αυτή την προοπτική ανοιχτή.  Άλλωστε η «πρόταση» της Αντιπολίτευσης, ιδίως δε της Αξιωματικής, δεν αφήνει περιθώρια εναλλακτικής λύσης.

hello: 6-4-2014.Συνέντευξη στην εφημερίδα "Βραδυνή της Κυριακής" και στο δημοσιογράφο κ. Κ. Μελισσόπουλο

   

Άρθρα

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Το άδοξο τέλος ενός ακόμη νεοφιλελεύθερου μύθου
(Στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» τ. 233 της 3/4/2014)

           Το 1975, δηλαδή σ’ εποχή που ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός του M. Friedman και της Σχολής του Σικάγο κυριαρχούσε –ιδίως στο πλαίσιο της οικονομίας των ΗΠΑ- ο Arthur Melvin Okun, βραβείο Nobel στο πεδίο της οικονομικής επιστήμης και κορυφαίος εκφραστής του νεοφιλελεύθερου main stream, δημοσιεύει το «opus maximum» της επιστημονικής του έρευνας «Equality and Efficiency: The Big Tradeοff». Σ’ αυτό επιχειρούσε να τεκμηριώσει την συμπυκνωμένη θέση της «αναπτυξιακής λιτότητας», ήτοι της ριζικής αντίθεσης μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και αναδιανεμητικής κρατικής πολιτικής, η οποία συντελείται μέσω των δομών και των δράσεων ενός, lato sensu, κοινωνικού κράτους δικαίου.

I.        Η κατά τ’ ανωτέρω ανάλυση του A.M. Okun επιχειρηματολογούσε υπέρ της οικονομικής «σύμπλευσης» μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, κατά βάση μέσ’ από τ’ ακόλουθα δύο συμπεράσματα:

hello: 3-4-2014 ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ _ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ Τ. 233

   

Page 7 of 64

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.