ΜΜΕ

Άρθρα

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΕ «ΑΓΧΟΝΗ» ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
(Στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» τ. 252 της 28/8/2014)

            Η Ευρωζώνη, εμφανώς εγκλωβισμένη σε μια περίοδο συρρίκνωσης της οικονομίας της, αρχίζει να αισθάνεται πια ένα σύνδρομο για το οποίο έχει προειδοποιηθεί, δυστυχώς χωρίς υπεύθυνη αντίδραση από την πλευρά της, εδώ κι έξη τουλάχιστον χρόνια, και πάντως ήδη από την «επίσημη» έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008:  Το σύνδρομο της οικονομικής «ασφυξίας» από την μακροχρόνια έκθεσή της στην «αγχόνη» μιας πολιτικής αυστηρής λιτότητας, τις αρνητικές επιπτώσεις της οποίας επιτείνει ο «αναιμικός» χρηματοπιστωτικός και, κυρίως, νομισματικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Ως εκ περισσού υπενθυμίζεται ότι τόσον η πολιτική λιτότητας όσο και ο μειωμένης χρηματοπιστωτικής και νομισματικής εμβέλειας ρόλος της ΕΚΤ –άρα ο «τύπος» της προαναφερόμενης «αγχόνης»- οφείλονται, σχεδόν αποκλειστικώς, σ’ ανάλογες χρόνιες κι εμμονικές γερμανικές οικονομικές και νομισματικές αντιλήψεις.  Οι οποίες εκπορεύονται πρωτίστως από την σκοπιμότητα αφενός μετάθεσης του κόστους της ενοποίησης της Γερμανίας extra muros και, αφετέρου, εμπέδωσης της γερμανικής οικονομικής επικυριαρχίας στην Ευρωζώνη, και όχι μόνο.  Κάτι όμως για το οποίο, με όρους στοιχειώδους πρόβλεψης, η Γερμανία θάπρεπε ήδη ν’ αμφιβάλλει.  Η «καμπάνα» του αποπληθωρισμού και, επέκεινα, της ύφεσης χτυπάει ήδη και για την ως πρόσφατα «παντοδύναμη» Γερμανία.  Ας μείνουμε όμως στο συγκεκριμένο σύνδρομο οικονομικής «ασφυξίας» της Ευρωζώνης και στην «αγχόνη» λιτότητας που το προκαλεί.

Ι. Από πλευράς οικονομικής πολιτικής η Ευρωζώνη, εκ κατασκευής μάλιστα, «εμπνέεται» από το, οιονεί μονοδρομικό, «δόγμα» της πολιτικής λιτότητας, η οποία έχει ως βασικό στόχο την καταπολέμηση των ελλειμμάτων και την αντιμετώπιση του –παθολογικού για την Γερμανία- φόβου του πληθωρισμού.  Ταυτοχρόνως, το ως άνω «δόγμα» ολοκληρώνεται με την «θεμελιώδη» θέση ότι αυτή η πολιτική λιτότητας είναι, αφ’ εαυτής, σε θέση να διασφαλίσει και την βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωζώνης, καθιστώντας παραλλήλως μηδενικό τον κίνδυνο δομικής ύφεσης.

hello: 28-8-2014 Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΕ "ΑΓΧΟΝΗ" ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"

   

Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
στην εφημερίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»
και στην δημοσιογράφο κα Αλίκη ΜΑΤΣΗ
(Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014)

I.        Χαρακτηρίσατε τον ΕΝΦΙΑ αντισυνταγματικό, ενώ παλαιότερα είχατε πει ότι η μόνιμη επιβολή φόρου επί της ακίνητης περιουσίας αποτελεί στη ουσία «δήμευση». Τελικά ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί επί της ουσίας δήμευση της ακίνητης περιουσίας;

Ο ΕΝΦΙΑ, καθ’ ό μέτρο συνιστά θεσμικό «απόγονο» και κατάλοιπο του ΕΕΤΗΔΕ, εμφανίζει σημαντικά –αλλά και προφανή- προβλήματα αντισυνταγματικότητας.  Τα οποία μάλιστα η Νέα Δημοκρατία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είχε επισημάνει το 2011, κατά την συζήτηση στη Βουλή του νόμου περί του ΕΕΤΗΔΕ.  Γι’ αυτό και τον είχαμε τότε καταψηφίσει.  Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Το ΕΕΤΗΔΕ έπασχε συνταγματικώς διότι αφενός οδηγούσε σε φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας ανεξαρτήτως από το αν αυτή απέφερε εισόδημα.  Και, αφετέρου, η φορολόγηση γινόταν με βάση αντικειμενικές αξίες σαφώς μεγαλύτερες των αντίστοιχων εμπορικών.  Και τα δύο αυτά ελαττώματα οδηγούσαν σ’ ένα είδος έμμεσης δήμευσης της ακίνητης ιδιοκτησίας, που ήταν προφανώς αντισυνταγματική.  Ορισμένα από τα ελαττώματα αυτά αφορούν και τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ψηφίσθηκε ως συνέχεια του ΕΕΤΗΔΕ, και μάλιστα αναγκαστικώς κατ’ απαίτηση της Τρόικας.  Αφού, δυστυχώς, είχε προϋπάρξει, για λόγους δημοσιονομικούς, η σχετική δέσμευση της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ήδη όταν θεσπιζόταν ο νόμος περί του ΕΕΤΗΔΕ.  Το Συμβούλιο της Επικρατείας, εν Ολομελεία, με την απόφασή του 1972/2012 είχε μεν κρίνει κατ’ αρχήν συνταγματικώς ανεκτές τις ως άνω ρυθμίσεις του νόμου περί ΕΕΤΗΔΕ, πλην όμως σαφώς είχε διευκρινίσει ότι τούτο αφορούσε μόνο την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, βάζοντας μάλιστα ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2012.  Απ’ όλα αυτά προκύπτουν λοιπόν τα εξής, πάντα κατά το Σύνταγμα και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας:  Και ο ΕΝΦΙΑ είναι, κατ’ εξαίρεση, συνταγματικώς ανεκτός μόνο για το χρονικό διάστημα ως την επίτευξη και παγίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.  Κατά συνέπεια, κάθε μορφή «μονιμοποίησης» του ΕΝΦΙΑ θα οδηγούσε σ’ έμμεση δήμευση της ακίνητης ιδιοκτησίας, και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα παραβίαζε ευθέως το Σύνταγμα.  Τις θέσεις μου αυτές είχα κοινοποιήσει μ’ επιστολή μου, την 1.11.2013, στον κ. Γ. Στουρνάρα, δίχως όμως καμία ανταπόκριση από την πλευρά του.  Την ίδια επιστολή έχω κοινοποιήσει και στον κ. Γκ. Χαρδούβελη.

 II.        Είναι κατά τη γνώμη σας σωστό να επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ στους δανειολήπτες των οποίων οι κατοικίες είναι υποθηκευμένες από τις τράπεζες;


hello: 9-8-2014_Συνέντευξη στην "Εφημερίδα των Συντακτών" και στην δημοσιογράφο κα Αλίκη Μάτση

   

Άρθρα

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Το δράμα και το δίδαγμα

           Μόνο θλιβερές –αλλά κι εξαιρετικά ανησυχητικές, για τον βαθμό συναίσθησης της έκτασης και του βάθους της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης- σκέψεις προκάλεσε ο εγχώριος πολιτικός «διάλογος», αναφορικά με τη νέα, «επιλεκτική» τούτη τη φορά, χρεοκοπία της Αργεντινής.  Δυστυχώς, ο «διάλογος» αυτός, αντί να κατευθυνθεί σε ψύχραιμες, τεκμηριωμένες επιστημονικώς, αναλύσεις και να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα ως προς την καθ’ ημάς επικίνδυνη οικονομική κρίση –και μάλιστα στη φάση της διαφαινόμενης εξόδου απ’ αυτήν- ενέπλεξε ως και το επικίνδυνο επεισόδιο χρέους της Αργεντινής στα γρανάζια των κομματικών σκοπιμοτήτων, και δη υπό όρους ευτελούς, άκρως παραμορφωτικού, λαϊκισμού.  Ανάγκη, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και ως προς το ως άνω επεισόδιο και ως προς τα διδάγματα που παράγει, πέρα κι έξω μάλιστα από τα σύνορα της Λατινικής Αμερικής.

Ι. Πριν απ’ όλα ας διευκρινισθεί τούτο: Η τρέχουσα «επιλεκτική» χρεοκοπία της Αργεντινής είναι η πιο πρόσφατη πράξη ενός οικονομικού και κοινωνικού δράματος, το οποίο διαρκεί πολλές δεκαετίας, ενδημώντας στις ευαίσθητες κοινωνικές και οικονομικές δομές της Αργεντινής.  Ο εμβληματικός ποιητής του τάνγκο, ο Ενρίκε Σάντος Ντισέπολο, σάρκαζε, ήδη το 1926, προφητικά με το τραγούδι «Τι να κάνουμε;» («Qué Vachache?»): «Η αληθινή αγάπη πνίγηκε στη σούπα, βασίλισσα η κοιλιά και το χρήμα ο βασιλιάς».

Α. Η κορύφωση της διαχρονικής τραγικής οικονομικής περιπέτειας της Αργεντινής ήλθε τον Δεκέμβριο του 2001.

1. Τότε, η οικονομική κρίση οδήγησε σε τυπική και ουσιαστική στάση πληρωμών χρέους ύψους 100 δισ. δολαρίων. Δηλαδή στη μεγαλύτερη ιστορικώς πτώχευση κράτους.

hello: 7-8-2014 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Το δράμα και το δίδαγμα, στο περιοδικό "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"

   

Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  29-7-2014

Απαντώντας στις δηλώσεις του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτη Ρήγα, αναφορικά με την σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε τα εξής:

«Παρά την σχετικώς μακρά κοινοβουλευτική του θητεία, φαίνεται πως ο κ. Ρήγας μάλλον αγνοεί στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας των θεσμών του Κοινοβουλίου και των αποφάσεών τους. Προς ενημέρωσή του λοιπόν υπενθυμίζω τ’ ακόλουθα:

    I.        Πρώτον, το αν μια απόφαση Επιτροπής της Βουλής είναι ομόφωνη ή όχι κρίνεται, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, αποκλειστικώς και μόνον από τις ψήφους των μελών της κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας.  Κατά τούτο λοιπόν η απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία έκανε δεκτή την πρότασή μου, υπήρξε ομόφωνη, όπως σαφώς προκύπτει από τα σχετικά Πρακτικά.  Το αν κατά τη συγκεκριμένη στιγμή της ψηφοφορίας απουσίαζε ο κ. Ρήγας αφορά τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο καθένας αντιλαμβάνεται τη συνέπεια άσκησης των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων.

hello: 29-7-2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΓΓ ΤΗΣ ΚΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ (Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

   

Page 4 of 64

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.