ΜΜΕ

Άρθρα

«Forget it Wolfgang»;

(στην εφημερίδα «Πολιτική & Οικονομική Αγορά» της 17/1/2015)

 Με το γνωστό του ύφος, ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Wolfgang Schäuble «αποφάνθηκε» -φυσικά μονομερώς- ότι δεν υφίσταται, θεσμικώς και πολιτικώς, ζήτημα ελληνικών απαιτήσεων ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών από τις δυνάμεις κατοχής.  Τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά, όπως άλλωστε αναγνωρίζουν έγκυροι νομικοί και πολιτικοί κύκλοι ακόμη και στην ίδια την Γερμανία:

I.            Πρώτον, ως προς το κατοχικό δάνειο, πρόκειται για σύμβαση που έχει συναφθεί με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής.  Μάλιστα το δάνειο αυτό είχε αρχίσει ν’ αποπληρώνεται κατά την διάρκεια της κατοχής.  Λόγω της νομικής φύσης του δανείου τούτου αφενός οι ελληνικές απαιτήσεις παραμένουν πλήρως ενεργές και, αφετέρου, ουδόλως τίθεται θέμα παραγραφής.

hello: 17-1-2015" Forget it Wolfgang" στην εφημερίδα "Αγορά"

   

Άρθρα

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ
Οι συνέπειες της ελλειμματικής μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» τ. 272 της 15/1/2015)

Χρειάσθηκε, δυστυχώς, η άφατη γαλλική τραγωδία που προκλήθηκε από την κτηνωδία του πιο απεχθούς προσώπου του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού «τζιχαντικής κοπής» για ν’ αφυπνισθεί, επιτέλους, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ν’ αντικρύσει κατάματα το διαχρονικό έλλειμμα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.  Έλλειμμα το οποίο προκλήθηκε, κατά μεγάλο μέρος τουλάχιστον, από την, γερμανικής έμπνευσης, πολιτική «αναπτυξιακής λιτότητας».  Και τούτο διότι η ως άνω πολιτική εμπόδισε αφενός την απελευθέρωση εκείνων των οικονομικών πόρων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου γενικώς, και ιδιαιτέρως της παράνομης μετανάστευσης, ιδίως από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.  Και, αφετέρου και συνακόλουθα, τις αναγκαίες θεσμικές μεταβολές ως προς την δίκαιη, υπό την έννοια της αναλογικής ισότητας, κατανομή του βάρους διαμόρφωσης αποτελεσματικής πολιτικής για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης.  Όλ’ αυτά συνέβησαν ενώ το πεδίο, από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου, ήταν ήδη ανοικτό για την ταχεία διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.  Ειδικότερα:

I.          Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση τον Οκτώβριο του 2008, επί γαλλικής προεδρίας, θεσπίσθηκε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.  Ας σημειωθεί, για λόγους ιστορικής αλήθειας, ότι στην θέσπισή του αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε η Κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή, αφού είναι κοινώς γνωστό πως η αρχική ιδέα σύναψης του ως άνω Συμφώνου δρομολογήθηκε ουσιαστικά τον Ιούλιο του 2006, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του τότε Υπουργού Εσωτερικών και μετέπειτα Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Nikolas Sarkozy.  Το «αέτωμα» του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο στηρίζεται σε πέντε θεσμικούς κίονες, οι οποίοι συνδέονται αναποσπάστως μεταξύ τους:

Α. Ο πρώτος κίονας αφορά από την μια πλευρά την οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες, τις ανάγκες και τις δυνατότητες υποδοχής κάθε κράτους-μέλους.  Και, από την άλλη πλευρά, την ενθάρρυνση της ενσωμάτωσης των νόμιμων μεταναστών μέσω των κατάλληλων κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών, φυσικά με την συμβολή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αφού μόνον μέσω αυτής μπορούν να θεσμοθετηθούν τα κατάλληλα κοινά μέσα και να κατανεμηθούν οι στοιχειωδώς απαιτούμενοι προς τούτο πόροι.

hello: 15/1/2015 ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ στο περιοδικό "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" τ. 272 της 15/1/2015

   

Συνεντεύξεις

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΕΡΓΕΣ


Οι σημερινοί ισχυρισμοί του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με τις απαιτήσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις, είναι προδήλως –αλλά και προκλητικώς- εσφαλμένοι.  Όχι μόνον δεν υφίσταται ζήτημα παραγραφής ή προηγούμενης ρύθμισης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σόιμπλε, αλλά όλως αντιθέτως οι ως άνω ελληνικές απαιτήσεις είναι πλήρως ενεργές από νομική άποψη, όπως άλλωστε είχα επισημάνει ήδη από το 2013 (π.χ. συνέντευξη στη  ΝΕΤ και στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα», στις 15.4.2013).  Τότε είχα τονίσει:

«Διευκρινίζω ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά, από νομική άποψη, θέματα. Ήτοι:

Ι. Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς τη Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς –ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής.  Εδώ πρόκειται, λοιπόν, από νομική σκοπιά για ενοχή εκ συμβάσεως.  Άρα η αντίστοιχη εκ της συμβάσεως απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής και όχι αδικοπρακτικής προέλευσης.

hello: 12-1-2015 ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

   

Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
και στην δημοσιογράφο κα Μ. Αποστολοπούλου

I.            Κύριε Παυλόπουλε, η «πρεμιέρα» για την αναθεώρηση του Συντάγματος έγινε στην Βουλή με πολλές απουσίες αλλά και διαφωνίες.  Και με τον ΣΥΡΙΖΑ ν’ απέχει εντελώς από την διαδικασία, όπως είχε δηλώσει κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Κατόπιν τούτων γεννάται το ερώτημα τι «τύχη» μπορεί να έχει το εγχείρημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, και μάλιστα στην δεδομένη χρονική στιγμή, μ’ ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε πρόωρες εκλογές;

Πολύ εύλογο το ερώτημά σας.  Μόνο που πρέπει ν’ απευθυνθεί σ’ όλους εκείνους, οι οποίοι επισπεύδουν τις εκλογές.  Και μάλιστα μεσ’ από μιαν εντελώς καταχρηστική ερμηνεία κι εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 32 του Συντάγματος περί εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Αν λοιπόν η Χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, το εγχείρημα της αναθεώρησης του Συντάγματος πηγαίνει στις «ελληνικές καλένδες». Θεωρητικώς μετά το 2020. Μ’ όλες τις εντεύθεν επώδυνες συνέπειες.  Πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι, στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και, κυρίως, με μόνο στόχο την κατάκτηση και τη νομή της εξουσίας, θυσιάζουν άκριτα κι ανεύθυνα κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες, όπως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος.  Και το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας στην περίπτωση αυτή αναδεικνύεται τόσο περισσότερο, όσο οι ίδιοι που τορπιλίζουν την διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος αναγνωρίζουν –ή αναγκάζονται ν’ αναγνωρίσουν εκ των πραγμάτων- ότι η εκ βάθρων τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεών του είναι προδήλως επιβεβλημένη.  Και μάλιστα τόσο για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος όσο και για την τιμή του πολιτικού κόσμου.  Η τελευταία διαπίστωση προσλαμβάνει σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο τα κρούσματα διαφθοράς έστω και μεμονωμένων στελεχών του πολιτικού κόσμου έχουν τραυματίσει το κύρος του και, συνακόλουθα, έχουν πλήξει καιρίως την εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου προς αυτόν.

hello: 21-12-2014 Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΄Λάρισας και στη δημοσιογράφο κα Μ. Αποστολοπούλου

   

Page 1 of 64

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.