Βουλή

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
(Άρθρο 134 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής)
Προς τον
κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

           Στις 2-11-2011 υπέβαλα την υπ’ αριθμ. 232/2-11-2011 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών, η οποία δεν απαντήθηκε ως τώρα.  Για το λόγο αυτό, και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 134 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, την επανακαταθέτω με τη μορφή Επερώτησης:

            Προκειμένου να γίνει γνωστή η εξέλιξη της σύνθεσης του δημόσιου χρέους της Χώρας κατά την τελευταία τριετία, καθώς και προκειμένου να διαφανεί αν, σε ποιο βαθμό και μέσω ποίων, ενδεχομένως, επιχειρήθηκαν, στον τομέα αυτόν, κερδοσκοπικά παίγνια σε βάρος της εθνικής οικονομίας (π.χ. ελληνικών Ασφαλιστικών Ταμείων, ελληνικών Τραπεζών κλπ), ιδίως σε περιόδους λήψης εξαιρετικά κρίσιμων οικονομικών αποφάσεων

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

I.                Πρώτον, ποιοί ήταν, διαδοχικώς, οι κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στις 31/12/2008, στις 31/12/2009, στις 30/4/2010, στις 31/12/2010 και στις 30/9/2011.  Συγκεκριμένα ζητώ από τον πίνακα αυτόν και τ’ αντίστοιχα στοιχεία να προκύπτει, σαφώς και μ’ εξειδικευμένο τρόπο, η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατείχαν κατά την περίοδο αυτή τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Ελληνικές Τράπεζες, οι Έλληνες ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι τράπεζες της αλλοδαπής και οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στις συγκεκριμένες ημερομηνίες χωριστά. Ειδικώς για της τράπεζες της αλλοδαπής ζητώ η ομαδοποίηση για τις συγκεκριμένες ως άνω ημερομηνίες να γίνει με βάση τη χώρα της έδρας τους.

II.             Δεύτερον, ποια η ημερομηνία έκδοσης και λήξης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αφορά το προηγούμενο ερώτημά μου.
                                                                                                Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2011
                                                                                                   Ο επερωτών Βουλευτής
                                                                                                  Προκόπης Παυλόπουλος
                                                                                                     Βουλευτής Α΄Αθηνών

   

Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

22.2.2012. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κανόνες τροποποιήσεως τίτλων, εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των Ομολογιούχων».
ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

…………….
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει το σχέδιο νόμου, αφού, βεβαίως, διευκρινίσουμε ορισμένες παρατηρήσεις που γίνονται επ αυτού. Θέλω να επισημάνω ότι υπερψηφίζοντας το σχέδιο νόμου για το PSI είναι απολύτως συνεπής στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ίδια όταν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Αυτό το λέω προς κάθε κατεύθυνση, γιατί πρέπει να θυμηθούμε τι λέγαμε και όχι να ψηφίζουμε, ιδίως τώρα, ανάλογα με το πώς πορεύονται οι καιροί ή τι είναι εκείνο που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Θυμίζω, λοιπόν, ότι  η Νέα Δημοκρατία, όταν ακριβώς ετέθη το θέμα της Κυβέρνησης Παπαδήμου, είχε από τότε δεσμευθεί ότι εκείνα τα οποία αποτελούσαν τη βάση που θεμελίωναν την ψήφο εμπιστοσύνης ήταν από τη μία πλευρά η δανειακή σύμβαση και από την άλλη το PSI.
Εδώ είμαστε, λοιπόν, για να δούμε ποιοι είναι εκείνοι που παραμένουν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και ποιοι όχι.
Θέλω να επισημάνω ότι αυτό αναγκάστηκε τότε να το κάνει η Νέα Δημοκρατία όχι γιατί ήταν ελεύθερη επιλογή της, αλλά γιατί η σύσταση της Κυβέρνησης Παπαδήμου και η στήριξή της ξέρετε πολύ καλά πώς επιβλήθηκε και γιατί. Ενόψει της 6ης δόσης.
Ας είμαστε, λοιπόν, ειλικρινείς. Τώρα φαίνεται μέσα στην αίθουσα αυτή, ποιοι είναι εκείνοι που και όταν ακόμα δεν φταίνε και όταν ακόμα έχουν προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί και όταν δεν εισακούσθηκαν όταν έπρεπε, όταν έφτασε η στιγμή και εξηρτάτο από την ψήφο τους η σωτηρία του κόσμου, δεν δίστασαν να πάρουν το πολιτικό κόστος και το έπραξαν.
Είμαστε εδώ και ψηφίζουμε αυτό, όχι γιατί θεωρούμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να μας συμβεί, αλλά γιατί χωρίς την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, η Ελλάδα θα είχε οδηγηθεί στην καταστροφή.
Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός μου, όταν ετέθη το σχετικό ζήτημα. Η επιλογή δεν ήταν απλή. Η επιλογή και σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ψηφίσαμε την προπερασμένη Κυριακή και τώρα είναι: «ή δεν τα ψηφίζεις και επιλέγεις την καταστροφή της άτακτης χρεωκοπίας ή τα ψηφίζεις και τουλάχιστον μπορείς να ελπίζεις». Αυτή η σωτηρία και η λύτρωση δεν είναι βέβαιη, αλλά χρειάζεται αγώνας.

hello: 22.2.2012. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σν του Υπ. Οικ."Κανόνες τροποποίησεως τίτλων,εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελλ. Δημοσίου με συμφ

   

Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

14-10-2014. Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, του σ/ν του Υπ. Οικονομικών «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
…………

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να κάνω μία προκαταρκτική παρατήρηση. Ψηφίζω επί της αρχής το σχέδιο νόμου, γιατί σαφώς βελτιώνει τα πράγματα σε σχέση με εκείνα που ισχύουν σήμερα. Δεν μπορώ, όμως, να μην τονίσω, για να είμαστε ειλικρινείς, ότι τελικά το ζήτημα της διαφάνειας του πολιτικού χρήματος δεν είναι μόνο ζήτημα κανόνων δικαίου, είναι ζήτημα νοοτροπίας ενός πολιτικού συστήματος αλλά και ενός λαού.

Το λέω αυτό, γιατί συνηθίζουμε να χαϊδεύουμε αυτιά. Πριν απ’ όλα, πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας ως προς το τι είναι εκείνο που έχουμε αποδεχθεί και ανεχθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Θα έλεγα, όμως, ότι είναι θέμα και του ελληνικού λαού, γιατί; Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαι οπαδός -και το απευθύνω αυτό κυρίως προς την Αριστερά- αυτού που είχε πει ο Ασημάκης Πανσέληνος: Ότι στην πραγματική δημοκρατία κράτος και πολίτες πρέπει να έχουν αμοιβαίο αίσθημα ενοχής. Κι ακόμη τούτο: Το ποια ποιοι γενικότερα στο πολιτικό μας σύστημα είναι τα «είδη», τα οποία διαμορφώθηκαν μέσα στις θερμοκοιτίδες ή στα εκκολαπτήρια της διαπλοκής το ξέρουν όλοι, είναι ηλίου φαεινότερον και αρνούμαι να δεχθώ ότι ο πολίτης δεν το ξέρει.

Ας αποφασίσει και εκείνος ποιους στέλνει στη Βουλή, ποιους επιλέγει. Γιατί αν δεχόμουν ότι επηρεάζεται τόσο πολύ ώστε δεν μπορεί να το καταλάβει, θα τον υποτιμούσα. Και όπως σας είπα, πιστεύω σ’ αυτήν την άποψη του Ασημάκη Πανσέληνου. Καιρός, λοιπόν, και ο ελληνικός λαός να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

hello: 14-10-2014. Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, του σ/ν του Υπ. Οικονομικών «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

   

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΕΡΩΤΗΣΗ
(άρθρα 126 επ. του Κανονισμού της Βουλής)
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 ΘΕΜΑ: «Απευθείας ανάθεση μελέτης προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (άνευ ΦΠΑ)»

          Από υπηρεσιακό έγγραφο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Κατάστασης Προσωπικού, με ημερομηνία 15/11/2011, προκύπτει ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προωθεί την εκτέλεση έργου με τίτλο «Μελέτη για τον προγραμματισμό αποχωρήσεων/προσλήψεων για τα έτη 2011 έως και 2015», κατ’ εφαρμογή της μνημονιακής σύμβασης.

          Από το ίδιο υπηρεσιακό έγγραφο προκύπτει, ρητώς, ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 60.000 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) και θα υλοποιηθεί με απευθείας ανάθεση

Εν όψει των ανωτέρω

hello: 25-11-2011. ΕΡΩΤΗΣΗ: "ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 60.000 (ΑΝΕΥ ΦΠΑ)"

   

Page 6 of 48

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.