Βουλή

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΕΡΩΤΗΣΗ
(άρθρα 126 επ. του Κανονισμού της Βουλής)
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

ΘΕΜΑ: «Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών».

Στις 22.9.2011 κατέθεσα, με αρ. 23174/22-9-2011, την ακόλουθη ερώτηση, την οποία επανακαταθέτω –μολονότι ουδόλως απαντήθηκε- λόγω λήξης της Συνόδου της Βουλής:

Από δημοσιεύματα και εκπομπές, στο γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, προκύπτει ότι, ιδίως τους τελευταίους δώδεκα μήνες, υπάρχει σημαντική αύξηση αυτοκτονιών που αποδίδονται στη δεινή οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη Χώρα, και στις επιπτώσεις της.

Ενόψει αυτών

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Πόσες αυτοκτονίες έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συγκεκριμένα και για καθένα από τα έτη 2009, 2010 και 2011;

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2011
Ο ερωτών Βουλευτής

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Α΄ Αθηνών

 

   

Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.
Με αφορμή την συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου «Ρύθμιση θεμάτων συμβάσεων που αφορούν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και εγκαταστάσεων Κράτησης παράνομα διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών και τρόπο φύλαξης αυτών» και άλλες διατάξεις»

Ι. Δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει κανείς ότι έχει, πλέον, διαμορφωθεί το πρώτο βασικό κείμενο, το θεσμικό θεμέλιο της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ήτοι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (2008).  Επίσης έχει αναχθεί σε ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ως προς τη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών.  Όλ’ αυτά έγιναν με πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αφού ως το 2004 οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ελλάδας ήταν, ουσιαστικά, απόντες από τις Συνόδους Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου λαμβάνονταν οι σχετικές, κρίσιμες, αποφάσεις. Ειδικότερα:

          Α. Στη διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών στο Γκρόνινγκεν (Ολλανδία, Νοέμβριος 2004), με την αποφασιστική συμβολή της Ελλάδας,   υιοθετήθηκαν έντεκα κοινές βασικές αρχές σχετικά με την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στον ευρωπαϊκό  χώρο, επικουρικώς βεβαίως προς τα ειδικότερα μέτρα που μπορεί να λάβει κάθε κράτος-μέλος, ανάλογα με τις, επιμέρους, ιδιομορφίες και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του μεταναστευτικού φαινομένου.

hello: 22-8-2012_Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΕΠΙΤΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

   

Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των ομολόγων

Συνοπτικό Σημείωμα επί των Ερωτήσεων
προς κ. Α. Πιλάβιο
(πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)

 Αθήνα, 25 Αυγούστου 2010

Από την κατάθεση του  κ. Α. Πιλάβιου, Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την εποχή που ξεκίνησε το ζήτημα των ομολόγων, προκύπτουν τα εξής ως προς την υπόθεση που ερευνά η Εξεταστική Επιτροπή για τα δομημένα ομόλογα:

I. Ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία, πριν από οποιοδήποτε δημοσίευμα και οιαδήποτε νύξη κοινοβουλευτικού ελέγχου, έφερε στο προσκήνιο το θέμα των δομημένων ομολόγων, και συγκεκριμένα τη δράση ιδίως της χρηματιστηριακής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» με τα Ταμεία.  Άρα το ζήτημα, το έφερε στο φως μια κρατική Αρχή, της οποίας τα μέλη ορίζονται από την Κυβέρνηση. Συνεπώς καταρρίπτεται ο μύθος ότι το θέμα των δομημένων ομολόγων εκκολάφθηκε από την τότε Κυβέρνηση και προς όφελός της.

hello: Συνοπτικό Σημείωμα επί των Ερωτήσεων προς κ. Α. Πιλάβιο (πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)

   

Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

15-10-2014. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συνέχιση της συζήτησης του σ/ν του Υπ. Εσωτερικών «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων της Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
…………..

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Κύριοι συνάδελφο, πρώτα πρέπει να πω ότι η αλλαγή που έγινε στο άρθρο 19 είναι απολύτως ικανοποιητική και είναι σωστότερη. Γιατί παραπέμπει σε διάταξη που ήδη υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής, δηλαδή στη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπεται από τον Κανονισμό, για να παρεμβαίνει. Και να παρεμβαίνει πού; Στις περιπτώσεις που μιλάμε για μέλη της κυβέρνησης και όχι για Βουλευτές βεβαίως. Γι’ αυτό και ξεκαθαρίζει η ρύθμιση αυτή ότι μιλάμε μόνο για πρόσωπα που υπάγονται στο πλαίσιο του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Απλώς και μόνο θεωρώ ότι είναι αυτονόητη αυτή η μικρή αλλαγή στο ακροτελεύτιο άρθρο που έρχεται και λέει, για την εξουσιοδότηση εκεί, ότι δεν μιλάμε για ειδικά θέματα, αλλά για ειδικότερα θέματα ή θέματα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα. Κι αυτό φαντάζομαι ότι στην τελική διατύπωση θα φανεί. Δεν χρειάζεται καν να θεωρήσει κανείς ότι είναι κάποια τροποποίηση, είναι καθαρά βελτίωση φραστική.

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, ύστερα από τις ευχαριστίες για τις αλλαγές που έγιναν χθες και που βαίνουν προς την κατεύθυνση του σεβασμού του Συντάγματος, να αναφερθώ σε δύο ζητήματα που αφορούν μια τροπολογία και μια διατύπωση, η οποία θα μπορούσε να γίνει. Έστω όμως και τώρα μπορεί να έρθει με τη μορφή της τροπολογίας και με τη συναίνεση των συναδέλφων.

hello: 15-10-2014. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συνέχιση της συζήτησης του σ/ν του Υπ. Εσωτερικών «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων της Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

   

Page 5 of 48

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.