ΜΜΕ

Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Βουλευτή Α΄ Αθηνών
Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου
στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
και στην δημοσιογράφο κα Βίκυ Σαμαρά
(Κυριακή 8/12/2013)

I.        Με δηλώσεις σας στην «Ε», όταν είχε παρουσιασθεί το αρχικό σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, είχατε επισημάνει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Αίρεται αυτή η αντίρρηση ή εξακολουθεί να υπάρχει, δεδομένου ότι όσες βελτιώσεις και να γίνουν η φορολογική στόχευση των ακινήτων παραμένει;

Το ζήτημα αντισυνταγματικότητας έχει εγερθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας –και μάλιστα εν Ολομελεία- με την απόφαση 1972/2012 για το ΕΕΤΗΔΕ.  Ειδικότερα δε υπό διπλή έποψη: Πρώτον, δεν επιτρέπεται να φορολογείται ακίνητο που δεν παράγει, αμέσως ή εμμέσως, πρόσοδο, αφού κάτι τέτοιο οδηγεί σ’ έμμεση δήμευσή του, άρα σε παραβίαση του άρθρου 17 του Συντάγματος και του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  Και, δεύτερον, δεν επιτρέπεται ο υπολογισμός του φόρου επί των ακινήτων να γίνεται αποκλειστικώς με βάση αντικειμενικές αξίες πολλαπλάσιες της εμπορικής, διότι έτσι παραβιάζεται ιδίως η αρχή της ισότητας ενώπιον των δημόσιων βαρών αλλά και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας, το οποίο δεν συμβαδίζει με την καθιέρωση αμάχητων τεκμηρίων. Είμαι βέβαιος ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα φέρει το σχετικό σχέδιο νόμου με τις αναγκαίες διορθώσεις, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Συντάγματος, αφού διαφορετικά η είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου καθίσταται αδύνατη.

II.        Εσείς τι θα πράξετε στην ψηφοφορία αυτή, στην οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα δοθεί χαρακτήρας ψήφου εμπιστοσύνης;

Δεν υφίσταται τέτοιο δίλημμα, δεδομένου ότι είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή ένα αντισυνταγματικό σχέδιο νόμου.  Και τούτο διότι, όπως ήδη τόνισα, πέραν των άλλων η Κυβέρνηση γνωρίζει πως υπό διαφορετική εκδοχή θα είναι πρακτικώς αδύνατη η είσπραξη ενός αντισυνταγματικού φόρου.  Να ‘σθε σίγουρη ότι η προειδοποίηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέσω της απόφασης 1972/2012, θα γίνει σεβαστή.

hello: 8-12-2013_ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ_ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

   

Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014».

 «Ψηφίζω τον προϋπολογισμό, διότι τούτο αποτελεί στοιχειώδες κοινοβουλευτικό μου χρέος.  Αφού στηρίζω την Κυβέρνηση, και με δεδομένο το γεγονός ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού συνιστά, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού μας Πολιτεύματος, μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτήν, οφείλω να τον υπερψηφίσω.  Επειδή όμως η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού προϋποθέτει, κατά την ίδια του τη φύση, τη δυνατότητα αποτελεσματικής εκτέλεσής του –για την οποία δεν μου επιτρέπεται ν’ αμφιβάλω- περιμένω από τον κ. Υπουργό Οικονομικών και τους λοιπούς αρμόδιους Υπουργούς δύο, τουλάχιστον, διευκρινίσεις:  Η πρώτη αφορά τη ρύθμιση για την αποτροπή της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ως προς την οποία, μάλιστα έχω καταθέσει δημοσίως συγκεκριμένη πρόταση. Και η δεύτερη αφορά τη φορολογία των ακινήτων.  Την ανάγκη παροχής αυτής της δεύτερης διευκρίνησης προκαλεί κυρίως η πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών, κατά την οποία διατύπωσε τον ισχυρισμό περί, δήθεν, δυνατότητας περαιτέρω αύξησης των φορολογικών βαρών των Ελλήνων φορολογουμένων.  Διαφωνώ ριζικώς ως προς τον ισχυρισμό του αυτό, με βάση τ’ ακόλουθα στοιχεία:

I.        Μετά την είσοδο, το 2010, της Χώρας στην καταστροφική οικονομική και κοινωνική πορεία των Μνημονίων δίχως ίχνος αντίστασης και διαπραγμάτευσης και την μετέπειτα παντελώς ανεύθυνη πολιτική των Κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, την οποία κληρονόμησε η σημερινή Κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά, αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο –πανθομολογούμενο ακόμη και διεθνώς- ότι η ζωή των Ελλήνων έχει δραματικώς ανατραπεί.  Και μάλιστα σε βαθμό που ουδέποτε γνώρισε άλλη δημοκρατική Χώρα σε καιρό ειρήνης.  Ειδικότερα:

hello: 5-12-2013_ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

   

Άρθρα

ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ Σ’ ΕΥΡΩΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

«Ευρωαγωνία» – «Ευρωσκεπτικισμός» – «Αντιευρωπαϊσμός»

 (στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» της 5/12/2013, τ.216)

           Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πολίτες της εισέρχονται στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.  Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, τις πιο κρίσιμες στη διαδρομή του θεσμού, μιας και το διακύβευμά τους είναι αυτό τούτο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης και, συνακόλουθα, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η διαπίστωση αυτή δεν είναι –το αντίθετο μάλιστα- υπερβολική, αν αναλογισθεί κανείς τις πρωτόγνωρες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι προσεχείς ευρωεκλογές:  Η Γερμανία κυριαρχεί στο ευρωπαϊκό πεδίο –ευλόγως μπορεί κανείς να κάνει λόγο για περίοδο «γερμανικής ηγεμονίας» στην Ευρώπη- αφού για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά δρώμενα δεν έχει ν’ αντιμετωπίσει κάποιο στιβαρό πολιτικό αντίβαρο. Μ’ αποτέλεσμα να επιβάλει ανέτως μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, η οποία οδηγεί, σχεδόν νομοτελειακώς, σε μιαν αντίστοιχη οικονομική –και όχι μόνο- «γερμανοποίηση» της Ευρώπης.

I.        Όμως το πρόβλημα συνίσταται στο ότι αυτή η, γερμανικής έμπνευσης, οικονομική πολιτική, η οποία έχει παρωχημένες κι αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες ρίζες και, στις γενικές της γραμμές, υπακούει στη λογική της επίτευξης στείρων δημοσιονομικών στόχων, θεωρητικώς εξυπηρετεί –οπωσδήποτε βραχυπρόθεσμα- την ενιαία πια Γερμανία.  Και τούτο διότι, πρωτίστως, της επιτρέπει να επιβιώνει στην παγκόσμια οικονομική κρίση, μετακυλώντας έτσι ως και το βάρος της γερμανικής ενοποίησης κυρίως στα λοιπά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σ’ αυτό δε το πλαίσιο η κα Α. Μέρκελ μπορεί –πάντα, φυσικά, υπό την επήρεια της γνωστής κοντόφθαλμης γερμανικής νοοτροπίας- να μιλά intra muros, τουλάχιστον στην πλειοψηφία του γερμανικού ακροατηρίου της, για ένα είδος «made in Germany success story». Extra muros όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική:

hello: 5-12-2013_ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ Σ' ΕΥΡΩΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; Στο περιοδικό "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"

   

Άρθρα

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ versus ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ;
Το ευρωπαϊκό όχημα στον γερμανικό μονόδρομο

 (στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» της 14/11/2013, τ.213)

           Ο ευρωπαϊκός ουρανός καλύπτεται, ολοένα και περισσότερο, από τ’ απειλητικά σύννεφα της οικονομικής καταιγίδας που απειλεί αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  Το οποίο ήδη έχει ραγίσει επικίνδυνα, αναδεικνύοντας το βαθύ χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού βορά –στην πραγματικότητα μεταξύ Γερμανίας- κι ευρωπαϊκού νότου.  Χάσμα προεχόντως οικονομικό, όπως τούτο προκύπτει ιδίως από τη λεόντεια υπεροχή των γερμανικών πλεονασμάτων έναντι των διαβρωτικών ελλειμμάτων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, και όχι μόνο. Αλλά και –φυσικά συνακόλουθα- χάσμα θεσμικό, αφού η οικονομική εξαθλίωση φέρνει στο φως έναν ευρωπαϊκό βορά, όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα δικαιώματα του ανθρώπου γίνονται σεβαστά, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά τα βασικά τους χαρακτηριστικά.  Κι έναν ευρωπαϊκό νότο όπου  θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, πρωτίστως δε εκείνα που συνθέτουν το υπόβαθρο του κοινωνικού κράτους δικαίου, διαρκώς αποδυναμώνονται.

I.        Πώς, άραγε, φθάσαμε ως εδώ;  Μ’ άλλες λέξεις πώς, ιδίως από τότε που δρομολογήθηκε η πορεία της ΟΝΕ και της Ευρωζώνης, η τάση ευρωπαϊκής ενοποίησης και αντίστοιχης σύγκλισης των επιμέρους οικονομικών και θεσμικών συνιστωσών της μετατράπηκε σε ολοένα και περισσότερο εντεινόμενη ροπή απόκλισης;

Α. Η εξήγηση αυτής της καταλυτικής μεταβολής της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μονοσήμαντη.  Πλην όμως ένα είναι μάλλον βέβαιο:  Στο επίκεντρό της βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία και οι βίαιες διαρθρωτικές και χρηματοπιστωτικές της στρεβλώσεις.  Οι οποίες έχουν, και μάλιστα σχεδόν αποκλειστικώς, γερμανική προέλευση κι απηχούν τις γενικότερες πλέον πιέσεις της Γερμανίας στην παγκόσμια οικονομία.

hello: 14-11-2013. ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ versus ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ; Το ευρωπαϊκό όχημα στον γερμανικό μονόδρομο. ἙΠΙΚΑΙΡΑ" τ. 213

   

Page 9 of 64

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.