ΜΜΕ

Άρθρα

Να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
(Στην εφημερίδα «Real news» (Real money) της 29/6/2014)

 I.        Με την απόφαση ΣτΕ (Ολ.) 2307/2014, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 24.6.2014,  το Ανώτατο Διοικητικό Ακυρωτικό φαίνεται να κάνει –όπως ήταν αναμενόμενο, αφού είχε ήδη προειδοποιήσει με προγενέστερη νομολογία του- ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις αποφάσεις του 668/2012 («Μνημόνια»), 1972/2012 («ΕΕΤΗΔΕ») και 1116, 1117/2014 («PSI»).   Υπό την έννοια ότι στη συγκεκριμένη απόφαση δεν χρησιμοποιεί πλέον το «δημοσιονομικό δημόσιο συμφέρον», ήτοι το δημόσιο συμφέρον επίτευξης δημοσιονομικών στόχων αναφορικά με το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, με την ίδια «ακαμψία», όταν πρόκειται για την μέσω διατάξεων κανονιστικού –πρωτίστως δε νομοθετικού- περιεχομένου προσβολή συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

II.        Ειδικότερα, και κρίνοντας την συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του ν. 4046/2012 («Μνημόνιο ΙΙ»), το Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει μεν στην έννοια του «υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος» -η διαφοροποίηση όμως από το «απόλυτο» «δημοσιονομικό δημόσιο συμφέρον» είναι εμφανής- ως μέσου συνταγματικής στάθμισης της διακριτικής ευχέρειας παρέμβασης του νομοθέτη και της κανονιστικώς δρώσας διοίκησης στο πεδίο των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.  Τούτο όμως γίνεται υπό τους εξής όρους:

hello: 29-6-2014 NA ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

   

Άρθρα

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ;

(στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», τ.245 της 26/6/2014)

Ορισμένες επιθέσεις, από την πλευρά συγκεκριμένων πολιτικών κύκλων και κάποιων γνωστών από το παρελθόν για την τακτική τους ΜΜΕ, εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της –και μάλιστα με τη μορφή και την ένταση που παίρνουν προσφάτως- δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρηθούν τυχαίες και αμελητέες.  Ούτε, κατά συνέπεια, επιτρέπεται να περάσουν απαρατήρητες.

I.        Δύο, και μόνον, επίκαιρα παραδείγματα αρκούν για να βεβαιώσουν «του λόγου το ασφαλές».

Α. Δικαστικοί λειτουργοί επιλαμβάνονται καταγγελίας, η οποία αφορά πράξεις και παραλείψεις μελών των Κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.  Πράττοντας το αυτονόητο, κατά τις διατάξεις του άρθρου 86 παρ. 2 του Συντάγματος και κατά την ως σήμερα πάγια πρακτική εφαρμογής τους, διαβιβάζουν «αμελλητί» τη δικογραφία στη Βουλή προκειμένου ν’ ασκήσει τις, επίσης κατά το Σύνταγμα, αρμοδιότητές της.  Και τότε υφίστανται ανοίκεια, προκλητικώς αντιθεσμική, επίθεση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα στο παρελθόν, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είχε «ξιφουλκήσει» υπέρ της Δικαιοσύνης σ’ αντίστοιχες περιπτώσεις διαβίβασης δικογραφιών στη Βουλή.   Υπενθυμίζεται, ως εκ περισσού, ότι και αν υφίσταται in concreto νομικό ζήτημα ως προς τη πληρότητα του αιτιολογικού του διαβιβαστικού, τούτο κρίνεται από την ίδια τη Δικαιοσύνη μέσω εσωτερικού ελέγχου, όπως και έγινε στην προκείμενη περίπτωση.

Β. Πηχυαίοι τίτλοι κάποιων ΜΜΕ, πρωτίστως του γραπτού τύπου, «προειδοποιούν» το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενόψει της έκδοσης κρίσιμων αποφάσεών του για την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, τα οποία έχουν πληγεί βαρύτατα λόγω της έκτασης και της έντασης εφαρμογής «μνημονιακής» προέλευσης οικονομικών μέτρων: «Προσοχή, κ. Δικαστές, από τις αποφάσεις αυτές μπορεί ν’ απειληθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Οικονομίας μας»!

hello: 26-6-2014 ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ; ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

   

Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
στο «Newpost.gr»
και στην δημοσιογράφο κα Βασιλική Σιούτη
13/6/2014

 Κρίνοντας από τα πρόσωπα που συνθέτουν τη νέα Κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, το πήρε ο Πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος το περίφημο μήνυμα των πρόσφατων εκλογών;

Ο ανασχηματισμός δεν είναι μόνο θέμα προσώπων.  Είναι, πρωτίστως, θέμα αποτελεσμάτων.  Ας αφήσουμε λοιπόν το νέο κυβερνητικό σχήμα να κάνει τη δουλειά του και ας το κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.  Ιδίως δε ας περιμένουμε να δοκιμασθούν οι νέοι άνθρωποι, τους οποίους περιλαμβάνει η Κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό.  Μακάρι να μας «εκπλήξουν» ευχάριστα.  Ιδίως για το καλό του Τόπου.  Πέραν τούτου έχω εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία του Πρωθυπουργού.

Η πρώτη επιλογή της Κυβέρνησης Σαμαρά για το ΥΠΟΙΚ ήταν ο Β. Ράπανος. Η δεύτερη ήταν ο Γ. Στουρνάρας, υπουργός μέχρι χθες και τώρα επέλεξε τον Γκ. Χαρδούβελη. Πως εξηγείτε ότι  όλες οι επιλογές του μέχρι τώρα για το ΥΠΟΙΚ περιορίζονται αποκλειστικά στους συνεργάτες του Κ. Σημίτη;

hello: 13-6-2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ NEWPOST.GR_ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

   

Άρθρα

Για τη Μάνια Καραϊτίδη

στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» της 15/6/2014 (Πολιτισμός)

 Έξω από τον σκοτεινό νεκροθάλαμο του Α΄ Νεκροταφείου, εκείνο το ζεστό απομεσήμερο της 4ης Ιουνίου, κυριαρχούσε η σιωπή, καθώς μεταδιδόταν από βλέμμα σε βλέμμα, υπό την συνοδεία άλλοτε ενός μελαγχολικού χαμόγελου κι άλλοτε μιας διακριτικής κίνησης της κεφαλής.  Μπαίνοντας, στα δεξιά, η Εύα κι ο Γιάννης μοιράζονταν το πένθος τους μ’ όλους εκείνους, με τους οποίους χρόνια τώρα συμμερίσθηκαν –φυσικά στο μέτρο που αναλογούσε στον καθένα- τον «άρτο» της αγάπης, της σκέψης και της περίσκεψης.  Ίσια μπροστά το φέρετρο, ανοιχτό, έκλεινε μέσα του, τριγυρισμένη από απέριττα άσπρα λουλούδια, την Μάνια.  Που πια δεν μπορούσα την προσφωνήσω, όπως συνήθιζα: «Κυρία Μάνια».

Παράξενο, μα η έκφραση του προσώπου της, που τη διέγραφαν τα κλειστά της μάτια και τα σφιγμένα χείλη της, δεν μου έδινε την αίσθηση του θανάτου.  Σίγουρα έλειπε το αινιγματικό χαμόγελο –κάποτε συγκαταβατικό, κάποτε περιπαικτικό- «σήμα κατατεθέν» της «εφΕΣΤΙΑΣ Τζοκόντας» που επί τέσσερις, σχεδόν, δεκαετίες στεκόταν ζωντανός πίνακας στο μικρό πίσω δωμάτιο του βιβλιοπωλείου της οδού Σόλωνος αρ. 60.  Όμως η έκφραση αυτή, σηματωρός μιας αδιόρατης αυστηρότητας, ήταν η ίδια μ’ εκείνη που την χαρακτήριζε όταν σου επισήμαινε, μ’ αφοπλιστική ειλικρίνεια κι ανυπόκριτο αυθορμητισμό –ήταν γνωστό σε όλους ότι η Μάνια απεχθανόταν κάθε μορφής επιτήδευση-  τα λάθη σου. Και, πολύ περισσότερο, όταν ένοιωθε απελπισμένη με την πορεία του Τόπου, πολιτική, πνευματική και όχι μόνον.

hello: 15-6-2014 Για τη Μάνια Καραϊτίδη στο Βήμα της Κυριακής

   

Page 5 of 64

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.