Βουλή

Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

4-12-2014. Αγόρευση κατά την συζήτηση επί του σν του Υπ. Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2015».

…………….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.  Το λόγο έχει ο κ. Παυλόπουλος.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως το κάνω περίπου είκοσι χρόνια τώρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, θα σας εκθέσω τις απόψεις μου και θα αποφύγω να κάνω δίκες προθέσεων ή ωραιοποιήσεις πραγμάτων.

Και αυτός ο προϋπολογισμός, όπως όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, έχει τα προβλήματα που καλώς γνωρίζουμε. Πιστεύετε σοβαρά ότι η ίδια η Κυβέρνηση, το ίδιο το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Σταϊκούρας που είναι εδώ, θεωρούν ότι αυτό το θεσμοθέτημα είναι τέλειο, ότι έχει μόνο θετικά στοιχεία; Δεν γνωρίζουμε ότι περιέχει πράγματα που, δυστυχώς, είναι απόρροια όλων αυτών των δεσμεύσεων, οι οποίες προέκυψαν για τη Χώρα από τον τρόπο που μπήκαμε στα μνημόνια; Και ιδίως από την άφρονα περίοδο των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου; Αυτά πληρώνουμε τώρα.

Υπάρχει όμως μία διαφορά. Αυτός ο προϋπολογισμός έρχεται σε ένα κομβικό σημείο, όπου η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα -και όχι μόνο την ελπίδα- να βγει από την κρίση.

hello: 4-12-2014. Αγόρευση κατά την συζήτηση επί του σν του ΥΠΟΙΚ "Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικ.έτους 2015.

   

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

24-9-2012. Αγόρευση του κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συζήτηση της με αριθμό 269/18-9-2012 επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την πορεία εφαρμογής του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».
……..

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Κύριε Υπουργέ, ασκώ αυτόν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο μέσω της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα για το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» όχι για τα πεπραγμένα τα δικά σας. Και του το οφείλω να το πω. Ζητώ από την Κυβέρνηση για ένα τεράστιας σημασίας πρόγραμμα, το οποίο χάθηκε στην κυριολεξία στο δρόμο, να μου πει τι συνέβη τα τρία χρόνια που πέρασαν. Και το συνιστώ στην Κυβέρνηση -και δεν αποτελεί πράξη, αν θέλετε, στείρας αναφοράς στο παρελθόν για το «θεαθήναι τοις ανθρώποις»- κάθε φορά να λέει τι είναι εκείνο που παρέλαβε, τι είναι εκείνο που είναι υποχρεωμένη να κάνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και τι συνέβη εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια. Αλλιώς, κύριε Υπουργέ, σας το ξαναλέω, επειδή ο πολιτικός χρόνος στην Ελλάδα περνάει γρήγορα, εάν η Κυβέρνηση επωμιστεί όλες αυτές τις αμαρτίες, όπως αυτήν που θα εξηγήσω τώρα, σε λίγο θα λέει ο κόσμος απ’ έξω: «Τα ίδια είναι και οι δύο το ίδιο φταίγανε, οι δύο κυβερνήσεις». Είναι λάθος αυτό, γιατί δεν είναι δικές σας οι αμαρτίες.

Πρόκειται, κύριοι συνάδελφοι, για ένα από τα σπουδαιότερα προγράμματα στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στο ΕΣΠΑ. Το είχαμε πάρει με πολύ κόπο, 631 εκατομμύρια ευρώ για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με σύμβουλο τον ΟΟΣΑ. Το καταφέραμε και το πήραμε. Το εξειδικεύσαμε σ’ ελάχιστο χρονικό διάστημα μέσα σε δεκατέσσερις - δεκαπέντε μήνες. Είναι εδώ το πρόγραμμα ολόκληρο -το επανακαταθέτω και πάλι στα Πρακτικά- όπου είναι οι οκτώ θεματικές ενότητες, τα έργα-σημαίες, είκοσι τον αριθμό, εξειδικευμένο κατά 35% και είκοσι επτά προκηρύξεις που είχαν γίνει ήδη μέσα σε λίγους μήνες. Απ’ όλα αυτά τα οποία ψάχνει η Κυβέρνηση να κάνει τώρα θα πω στη δευτερολογία μου τι είναι εκείνο το οποίο μπορούσαμε να είχαμε κάνει προ πολλού, με κοινοτικούς πόρους και σύμβουλο τον ΟΟΣΑ και πώς το είχαμε προγραμματίσει. Το απευθύνω προς όλους εκείνους που μας λένε: «Τι κάνατε ως κυβέρνηση Καραμανλή για την επανίδρυση του κράτους;».

hello: 24-9-2012. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συζήτηση της με αρ. 26/18-9-2012 επίκαιρης ερώτησής του σχ με την πορεία του Ε.Π. Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013

   

Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄ -  ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ                                                                                                                                                                                                                                                                                       ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ          

 Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 11 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.55΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αναστασίου Νεράντζη, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Ακρόαση, σύμφωνα με το άρθρο 43Α, παρ.2α του Κανονισμού της Βουλής, των κ.κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και Φιλίππου Σαχινίδη, τέως Υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα ίδια  ζητήματα, όπως και οι προηγούμενοι, επιπλέον δε και επί των θεμάτων που προέκυψαν από τη διαχείριση που επιφυλάχθηκε «στις λίστες».
……….
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παυλόπουλος.

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να προσθέσω ένα θεσμικό επιχείρημα και να θυμίσω στα μέλη της Επιτροπής ότι ήταν η πάγια τακτική αυτή που πρότεινε ο κ. Τραγάκης και υιοθέτησε ο κ. Κακλαμάνης. Αυτό δεν έγινε γιατί μας βόλευε, αλλά γιατί οι ίδιες διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής το επιβάλλουν. Το άρθρο 43α, παράγραφος 2, στο εδάφιο το σχετικό που αφορά στο τι κάνει η Επιτροπή όταν καλεί σε ακρόαση τους λειτουργούς του κράτους αναφέρει το εξής: «Η Επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους και έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Ξέρει πού αναφέρεται ο Κανονισμός της βουλής, γιατί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να παίξει και άλλο ρόλο μετατρεπόμενη σε εξεταστική. Επομένως, όταν μιλάμε για ακρόαση, θεωρώ ότι αυτό που ακολουθήσαμε όλα τα χρόνια και σέβομαι απόλυτα τις απόψεις που ακούστηκαν, την πρακτική που κατ' εξαίρεση ακολουθήθηκε, αλλά δεν θα την κάνουμε κανόνα. Επειδή αυτή την ώρα μιλάμε πλέον για πολιτικά πρόσωπα και τον Πρόεδρο ενός κόμματος που έρχεται αυτή τη στιγμή και ύστερα από δική μας αίτηση, αλλά ο ίδιος προηγουμένως με δική του πρωτοβουλία, θέλω να τηρήσουμε τον Κανονισμό της Βουλής. Το λέω αυτό προς τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν ενέχει τίποτε σε ό,τι αφορά τη δική τους άποψη, αλλά θέλουμε να τηρήσουμε τον κανονισμό οφείλουμε να τηρήσουμε τη διαδικασία που ακολουθούσαμε πάντοτε και τη διαδικασία που προτάθηκε τώρα να ακολουθήσουμε. Ευχαριστώ.
…………….

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια διευκρίνιση μόνο. Η επιχειρηματολογία μου, ως προς την εφαρμογή του Κανονισμού, δεν αφορούσε την περίπτωση του κ. Βενιζέλου. Ήμουνα ξεκάθαρος. Είπα ότι πρέπει να επανέλθουμε στην πρακτική της Επιτροπής και το είχα πει από την πρώτη μέρα, άσχετα εάν ακολουθήσουμε αυτή την τακτική, η οποία κατά τη γνώμη μου, είναι εσφαλμένη και όπως απέδειξε η πρακτική προσδίδει στην Επιτροπή μας στοιχεία, τα οποία δεν έχει. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

………..

hello: 11-10-2012 Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ακρόαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλου

   

Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των ομολόγων

Δήλωση του Βουλευτή Α΄Αθηνών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς τους
Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες


(Αθήνα, 31/08/2010)

       Λόγω του αντικειμένου της –και με βάση την αρχική μας τοποθέτηση ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων της- θεωρούμε ότι η Εξεταστική Επιτροπή για τα δομημένα ομόλογα, μετά και τις πρόσφατες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, οφείλει να ερευνήσει και τα εξής: Ποιος και σε ποια έκταση ευθύνεται για το ότι ως σήμερα τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία υπέστησαν απώλειες 6 δισ. ευρώ λόγω υποχώρησης της αξίας των μετοχών και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους;  Πως μπορεί να συγκριθεί η απώλεια αυτή με την όποια –αν υπάρχει- απώλεια από τα δομημένα ομόλογα;  Και τι εγγυήσεις έχει λάβει η Κυβέρνηση και τ’ αρμόδια Υπουργεία για τη μη κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων εξαιτίας αυτής της καταστροφικής πορείας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των ασφαλισμένων;

   

Page 3 of 48

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.