Βουλή

Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

18-12-2014. Αγόρευση κατά το πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του αειμνήστου πρώην Βουλευτή, πρώην Υπουργού και Αντιπροέδρου Κυβερνήσεως Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Στις 16 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος. Με τη μεστή σε ανιδιοτελή προσφορά και δημιουργία διαδρομή του αναδείχθηκε σε πραγματικό ευπατρίδη του δημόσιου βίου μας. Και αυτό γιατί το χαρακτηριστικό του ευπατρίδη είναι, πέρα από την εντιμότητα και την ανιδιοτέλεια, το γεγονός ότι δεν σου αφήνει το περιθώριο να τον θεωρείς πολιτικό αντίπαλο, όχι μόνο μετά θάνατον αλλά ακόμη και εν ζωή, πράγμα που συνέβη στο ακέραιο με τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.

Ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε το 1919 στο Ψάρι  Μεσσηνίας. Όντας γόνος μιας οικογένειας με στρατιωτική παράδοση, ακολούθησε αυτό το παράδειγμα. Φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1939, όταν τα τύμπανα του πολέμου ηχούσαν ήδη και καλούσαν ιδίως τους νέους αξιωματικούς στο καθήκον.

Πολέμησε στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού Μετώπου. Είχε το προνόμιο να είναι από εκείνους που ελευθέρωσαν τη Βόρεια Ήπειρο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στη Μέση Ανατολή και γυρνώντας στην Ελλάδα συνέχισε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία ως το 1963 και 1964 όπου πολιτεύτηκε στη  Μεσσηνία όπου τότε είχα και εγώ –μικρός μαθητής- την τύχη στην οικογένειά μου να γνωρίσω τον ίδιο και τη σύζυγό του.

hello: 18-12-2014 Αγόρευση κατά το πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμου του αειμνήστου Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου

   

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

17-6-2013. Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά τη συζήτηση της με αριθμό 1551/11-6-2013 επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές των στρατευμάτων κατοχής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
……………………
Στην ερώτηση του κ. Παυλόπουλου θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Ρουπακιώτης. Ο κ. Παυλόπουλος έχει το λόγο, προκειμένου να αναπτύξει την ερώτησή του.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ πολύ να εκλάβετε αυτήν την επίκαιρη ερώτηση όχι σαν μία συνηθισμένη μορφή κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δεν έχει καν τη μορφή της κριτικής προς το έργο ενός Υπουργού. Το ζήτημα το οποίο αφορά, το ζήτημα των αποζημιώσεων εν γένει από τις τεράστιες καταστροφές και ζημιές που υπέστη η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής ναζιστικής κατοχής υπερβαίνει τα πρόσωπα, υπερβαίνει τα κόμματα. Είναι ένα ζήτημα εθνικό, το οποίο πρέπει και οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε από κοινού.

Μια μικρή συμβολή και υπενθύμιση αποτελεί αυτή η επίκαιρη ερώτηση ενόψει της έρευνας που κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να καθορίσει τι μπορούμε και τι πρέπει να διεκδικήσουμε, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στη μνήμη όλων εκείνων των θυμάτων. Διότι δεν μπορεί να ξεχνάμε, ιδίως σήμερα με όσα συμβαίνουν γενικότερα και στον τόπο, τι σημαίνει ο ναζισμός και τα φαινόμενά του.

hello: 17-6-2013_Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συζήτηση της 1551/11-6-2013 επίκαιρης ερώτησής του σχετικά με τιις πολεμικές αποζημιώσεις

   

Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

επί της πρότασης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής

I.            Υπό το θεσμικό και πολιτικό καθεστώς του Συντάγματος του 1975, η Χώρα μας έχει βιώσει την μακροβιότερη και σταθερότερη δημοκρατική διακυβέρνηση στην συνταγματική ιστορία της.  Τούτο και μόνον αναδεικνύει αφενός την κανονιστική αξία του Συντάγματος του 1975 και την ανάγκη υπεράσπισης στο μέλλον των βασικών χαρακτηριστικών του, για την περαιτέρω εμπέδωση της Δημοκρατίας μας.  Και, αφετέρου, την κατεύθυνση την οποία πρέπει ν’ ακολουθεί, και στο μέλλον, η διαδικασία αναθεώρησής του, ώστε να μην αλλοιώνεται η θεσμική και πολιτική φυσιογνωμία του.  Αλλά, όλως αντιθέτως, να προσαρμόζεται καταλλήλως στις αενάως μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οι οποίες συνιστούν την υποδομή του κανονιστικού εποικοδομήματος του Συντάγματος, φυσικά υπό όρους αμφίδρομης επιρροής.  Αυτήν ακριβώς την υπεύθυνη λογική φιλοδοξεί να υπηρετήσει και η συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία είναι προϊόν και απόσταγμα  ενός μακροχρόνιου και γόνιμου διαλόγου, τόσο με την πολιτική κοινωνία όσο και με την κοινωνία των πολιτών.

Α.  Η πρότασή μας συνιστά την αφετηρία της τέταρτης αναθεώρησης του Συντάγματος.  Και θα ολοκληρωθεί με χρονικό ορίζοντα την όλη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, κατά πλήρη σεβασμό των διατάξεων του άρθρου 110 του Συντάγματος, όπως άλλωστε συνέβη και με τις τρεις προηγούμενες αναθεωρήσεις.  Εκείνο όμως που την διαφοροποιεί, κατά κύριο λόγο, απ’ αυτές, είναι το γεγονός ότι συντελείται στο τέλος της βαθειάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που έπληξε τη Χώρα μας μετά το 2009 και η οποία είχε, δυστυχώς, αρνητική επιρροή και στους θεσμούς που οργάνωσε το Σύνταγμα.

hello: 2-12-2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

   

Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

Αγόρευση κατά την συζήτηση και λήψη απόφασης για τον ορισμό προθεσμίας, σύμφωνα με το άρθρο 119 του Κανονισμού της Βουλής, υποβολής της Έκθεσης Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]
: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εικόνα της Βουλής σήμερα δείχνει ανάγλυφα πώς η κρίση του πολιτικού συστήματος μετατρέπεται σε κρίση των θεσμών. Και μάλιστα σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Όλοι ομολογούν ότι η αναθεώρηση αυτή είναι απολύτως αναγκαία. Αλλά θυσιάζουν την Αναθεώρηση του Συντάγματος στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και μάλιστα με το επιχείρημα το οποίο στηρίζεται στην στρέβλωση αυτού τούτου Συντάγματος. Δηλαδή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό που ζούμε δεν είναι παρά η συνέπεια τού ότι μέσα από μια στρεβλή ερμηνεία των διατάξεων περί εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κάποιοι επιχειρούν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Γι’ αυτό φθάσαμε ως εδώ. Γι’ αυτό δίνουμε αυτήν την εικόνα απέναντι στον πολίτη, ο οποίος μην νομίζετε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ήτοι των θεσμών εκείνων οι οποίοι μπορούν να εκσυγχρονίσουν, να εξορθολογήσουν το δημοκρατικό μας σύστημα και να καταστήσουν τη δημοκρατία μας πιο στέρεη.

Ενώ, λοιπόν, ξέρουμε την αναγκαιότητα της Αναθεώρησης του Συντάγματος, σήμερα έρχονται -τουλάχιστον ορισμένοι από εμάς- να κρίνουν τα πράγματα μέσα από τη δική τους οπτική γωνία και τη δική τους σκοπιμότητα.

Κάποιοι θα ερωτούν και το προέβαλαν σαν επιχείρημα: Γιατί άραγε να γίνει τώρα η Αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν υπήρχε χρόνος νωρίτερα; Έτσι σκέφτονται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκείνοι οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν -δεν θέλουν να το καταλάβουν, δεν το καταλαβαίνουν πραγματικά- ότι οι θεσμοί έχουν τη δική τους πορεία, ακολουθούν τη δική τους λογική και όχι τη λογική των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

hello: 16-12-2014 Αγόρευση κατά την συζήτηση και λήψη απόφασης για τον ορισμό προθεσμίας, υποβολής της Έκθεσης Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

   

Page 1 of 48

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.