Βουλή

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

15-10-2014. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συνέχιση της συζήτησης του σ/ν του Υπ. Εσωτερικών «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων της Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
…………..

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Κύριοι συνάδελφο, πρώτα πρέπει να πω ότι η αλλαγή που έγινε στο άρθρο 19 είναι απολύτως ικανοποιητική και είναι σωστότερη. Γιατί παραπέμπει σε διάταξη που ήδη υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής, δηλαδή στη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπεται από τον Κανονισμό, για να παρεμβαίνει. Και να παρεμβαίνει πού; Στις περιπτώσεις που μιλάμε για μέλη της κυβέρνησης και όχι για Βουλευτές βεβαίως. Γι’ αυτό και ξεκαθαρίζει η ρύθμιση αυτή ότι μιλάμε μόνο για πρόσωπα που υπάγονται στο πλαίσιο του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Απλώς και μόνο θεωρώ ότι είναι αυτονόητη αυτή η μικρή αλλαγή στο ακροτελεύτιο άρθρο που έρχεται και λέει, για την εξουσιοδότηση εκεί, ότι δεν μιλάμε για ειδικά θέματα, αλλά για ειδικότερα θέματα ή θέματα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα. Κι αυτό φαντάζομαι ότι στην τελική διατύπωση θα φανεί. Δεν χρειάζεται καν να θεωρήσει κανείς ότι είναι κάποια τροποποίηση, είναι καθαρά βελτίωση φραστική.

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, ύστερα από τις ευχαριστίες για τις αλλαγές που έγιναν χθες και που βαίνουν προς την κατεύθυνση του σεβασμού του Συντάγματος, να αναφερθώ σε δύο ζητήματα που αφορούν μια τροπολογία και μια διατύπωση, η οποία θα μπορούσε να γίνει. Έστω όμως και τώρα μπορεί να έρθει με τη μορφή της τροπολογίας και με τη συναίνεση των συναδέλφων.

hello: 15-10-2014. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συνέχιση της συζήτησης του σ/ν του Υπ. Εσωτερικών «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων της Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

   

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

14-10-2014. Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, του σ/ν του Υπ. Οικονομικών «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
…………

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να κάνω μία προκαταρκτική παρατήρηση. Ψηφίζω επί της αρχής το σχέδιο νόμου, γιατί σαφώς βελτιώνει τα πράγματα σε σχέση με εκείνα που ισχύουν σήμερα. Δεν μπορώ, όμως, να μην τονίσω, για να είμαστε ειλικρινείς, ότι τελικά το ζήτημα της διαφάνειας του πολιτικού χρήματος δεν είναι μόνο ζήτημα κανόνων δικαίου, είναι ζήτημα νοοτροπίας ενός πολιτικού συστήματος αλλά και ενός λαού.

Το λέω αυτό, γιατί συνηθίζουμε να χαϊδεύουμε αυτιά. Πριν απ’ όλα, πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας ως προς το τι είναι εκείνο που έχουμε αποδεχθεί και ανεχθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Θα έλεγα, όμως, ότι είναι θέμα και του ελληνικού λαού, γιατί; Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαι οπαδός -και το απευθύνω αυτό κυρίως προς την Αριστερά- αυτού που είχε πει ο Ασημάκης Πανσέληνος: Ότι στην πραγματική δημοκρατία κράτος και πολίτες πρέπει να έχουν αμοιβαίο αίσθημα ενοχής. Κι ακόμη τούτο: Το ποια ποιοι γενικότερα στο πολιτικό μας σύστημα είναι τα «είδη», τα οποία διαμορφώθηκαν μέσα στις θερμοκοιτίδες ή στα εκκολαπτήρια της διαπλοκής το ξέρουν όλοι, είναι ηλίου φαεινότερον και αρνούμαι να δεχθώ ότι ο πολίτης δεν το ξέρει.

Ας αποφασίσει και εκείνος ποιους στέλνει στη Βουλή, ποιους επιλέγει. Γιατί αν δεχόμουν ότι επηρεάζεται τόσο πολύ ώστε δεν μπορεί να το καταλάβει, θα τον υποτιμούσα. Και όπως σας είπα, πιστεύω σ’ αυτήν την άποψη του Ασημάκη Πανσέληνου. Καιρός, λοιπόν, και ο ελληνικός λαός να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

hello: 14-10-2014. Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, του σ/ν του Υπ. Οικονομικών «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

   

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

8-10-2014: Αγόρευση κατά την συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής.
…………………..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Παυλόπουλος έχει το λόγο.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Είναι το αυτονόητο κοινοβουλευτικό μου χρέος, γιατί έτσι αντιλαμβάνομαι την κοινοβουλευτική δεοντολογία. Χρέος μου, επίσης, είναι -διότι επίσης έτσι αντιλαμβάνομαι τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης- να αιτιολογήσω γιατί παρέχω την ψήφο εμπιστοσύνης και γιατί συμμετέχω στη διαδικασία αυτή και αισθάνομαι την ανάγκη να μιλήσω και πώς τεκμηριώνω το γιατί πρέπει να εμπιστευθώ την Κυβέρνηση.

Πρώτα απ’ όλα, σε ό,τι αφορά το εάν και κατά πόσον -πράγμα που αμφισβητήθηκε- ορθώς η Κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, πιστεύω ότι ορθώς το ζητά.

Τι επιδιώκει με αυτό; Έναν διπλό στόχο, που είναι ευνόητος ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες:

hello: 8-10-2014 Αγόρευση κατά την την συζήτηση επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

   

Page 3 of 49

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.