Βουλή

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

19-7-2013. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Επικρατείας «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση».


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]
: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πριν απ’ όλα, θέλω να καταδικάσω απερίφραστα την επίθεση που έγινε στον κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Επειδή είναι η πρώτη φορά που μιλώ ύστερα απ’ όσα συνέβησαν μέσα στη Βουλή, ως μέλος του Κοινοβουλίου θέλω να πω μονάχα τούτο για τις τελευταίες ημέρες. Και απευθύνομαι στους συναδέλφους που σέβονται και τιμούν τη δημοκρατία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απευθύνομαι στην πλευρά εκείνη, η οποία είναι ο δεδηλωμένος εχθρός της δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο καθένας, όπως συμπεριφέρεται, εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του και πως ό,τι γίνεται από τον καθένα από εμάς αφορά μόνο τον εαυτό του. Αυτήν την κρίσιμη περίοδο κάθε Βουλευτής είναι ταυτόχρονα, ως μέλος του Κοινοβουλίου, μία ψηφίδα στο ψηφιδωτό του κοινοβουλευτισμού και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Και μία ψηφίδα αν λείπει, η εικόνα που δημιουργείται προς τα έξω δεν ωφελεί τη δημοκρατία, ούτε ωφελεί το παράδειγμα που εμείς οι ίδιοι πρέπει να δίνουμε προς τα έξω. Αλλιώς, θα παρέχουμε τροφή οι τραμπουκισμοί διαφόρων στο δρόμο να συγκρίνονται με τραμπουκισμούς μέσα στο Κοινοβούλιο. Αυτό δεν βλάπτει μόνο το Κοινοβούλιο. Βλάπτει την ίδια τη δημοκρατία. Αυτό πρέπει να το σκεφθούμε τούτες τις κρίσιμες στιγμές.

Ας μου συγχωρηθεί αυτός ο προσωπικός τόνος, αλλά έτσι το αισθάνομαι, έτσι το λέω, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης, που μου αναλογεί και για δικές μου συμπεριφορές εάν θέλει κάποιος να τις κρίνει.

hello: 19-7-2013. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σν του Υπ. Επικρατείας "Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση"

   

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

16-7-2013, Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, του σχεδίου νόμου: «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας ως Κυβέρνηση, ως άνθρωπος που δεν θέλει να γυρνά στο παρελθόν ούτε να ασχολείται με το παρελθόν, σας είχα επισημάνει τούτο: Πείτε τι παραλάβατε. Πείτε πώς αγωνίζεσθε να διαπραγματευθείτε. Αλλιώς, θα σας ζητούν τα ρέστα. Γιατί, αν καταλάβατε, πριν από λίγο ο κ. Λοβέρδος, τα ρέστα σας ζητούσε.

Σε λίγο θα έχει ξεχάσει ο κόσμος τι παραλάβατε, τι αγώνας γίνεται για να διαπραγματευθείτε και υπό ποιους όρους. Εσείς τουλάχιστον, ως Υπουργός Οικονομικών ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει σήμερα διαπραγμάτευση. Έστω και τώρα πείτε λοιπόν, η δέσμευση που αφορά κινητικότητα και απολύσεις πότε αναλήφθηκε. Πότε αναλήφθηκαν αυτές οι υποχρεώσεις και από ποιους; Από εσάς και την Κυβέρνηση Σαμαρά;

Φυσικά και δεν αναλήφθηκαν από εσάς. Γι’ αυτό, λοιπόν, ένα κομμάτι της ομιλίας μου θα το αφιερώσω σε αυτό το θέμα, αφού πω όμως κάτι άλλο, το οποίο σχετίζεται και με τα θέματα συνταγματικότητας που ετέθησαν.

Κύριε Υπουργέ, δεν έχω δει τις τροποποιήσεις που έχετε κάνει ή έχετε αποδεχθεί. Θα σας πω, όμως, κάτι. Εγώ δεν θα συμφωνήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνούμε ριζικά, γιατί χρησιμοποιούν το Σύνταγμα ανάλογα με το πώς βολεύει την πολιτική. Το Σύνταγμα δεν είναι γι’ αυτήν την αποστολή. Εγώ προσπαθώ, όσο γίνεται, να είμαι χρήσιμος, λέγοντας ότι ορισμένα πράγματα μπορεί να είναι συνταγματικά, αλλά δεν είναι σωστά και ορισμένα πράγματα μπορεί να είναι σωστά αλλά να μην είναι συνταγματικά.

Θέλω, λοιπόν, να σας τονίσω το εξής: Αφήνω στην άκρη τα -υπαρκτά βεβαίως- θέματα της συνταγματικότητας. Ρωτώ, όμως, το εξής για την πρώτη παρατήρηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που αφορά τα άρθρα 16, 29, 40 και 43:

hello: 16-7-2013 Αγόρευση κατά την συζήτηση επί της αρχής του σν "Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις.

   

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

23-4-2013 Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών».
...

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Κύριε Υπουργέ, υπερψηφίζω επί της αρχής το σχέδιο νόμου. Οφείλω να πω ότι περιέχει σημαντικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι βελτιωτικές των όσων έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα. Θα αναφέρω το θέμα της προκαταβολής της σύνταξης στο άρθρο 1.

Θα ήθελα να αναφέρω παρεμπιπτόντως και τη ρύθμιση την οποία εισάγετε στο άρθρο 4, για την εξαίρεση από τη μείωση των αποδοχών των αξιωματικών, οι οποίοι είναι σε πολεμική διαθεσιμότητα και είναι ανάπηροι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θέλω να σας συγχαρώ και για τη γενναιότητα, να πάρετε πίσω τη ρύθμιση, η οποία αφορά τη μείωση των συντάξεων των πεσόντων εν υπηρεσία.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω κάτι άλλο -και εδώ θα συμφωνήσω με αυτό που τόνισε και ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος είχε και τη σχετική πρωτοβουλία της ερώτησης- επειδή έχω διαβάσει και εγώ διάφορες αναλύσεις, ανεύθυνες παντελώς, οι οποίοι διερωτώνται γιατί πρέπει να γίνονται οι συγκεκριμένες διακρίσεις σε ορισμένες περιπτώσεις και ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μην παρασύρεσθε, κύριε Υπουργέ -και ορθώς δεν παρασύρεσθε-από τέτοιες φωνές, οι οποίες είναι ανερμάτιστες, διότι δεν ξέρουν ούτε τι εστί εθνικό συμφέρον, ούτε τι προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και κυρίως τι προσέφεραν εκείνοι οι οποίοι είναι σήμερα εν συντάξει και πώς πολλοί από αυτούς έφυγαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στηρίξτε αυτούς τους ανθρώπους. Ας μάθουμε σ’ αυτόν τον τόπο ότι πρέπει να κάνουμε τις διακρίσεις εκεί που πρέπει, ανάλογα με τη συνεισφορά του καθενός στο δημόσιο και εθνικό συμφέρον και να έχουμε τη γενναιότητα να το ομολογούμε. Αλλιώς η εξίσωση των πάντων θα οδηγήσει σε μία εξίσωση υπέρ των μετριοτήτων, από την οποία πάσχει τούτος ο τόπος για χρόνια ολόκληρα και είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του.

Θέλω όμως, να θίξω δύο σημεία τα οποία επισημαίνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, απλώς και μόνο, για να τα έχετε υπόψη σας, όταν θα συζητάμε επί των άρθρων, προκειμένου να κάνετε ενδεχομένως τις απαραίτητες βελτιώσεις.

Το πρώτο σημείο σχετίζεται με το άρθρο 4 στις παραγράφους 12 και 13. Το επισημαίνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Είναι το ζήτημα των αναδρομικών αναπροσαρμογών των συντάξεων. Ας μην αυταπατώμεθα: Αναδρομικές αναπροσαρμογές σημαίνουν αναδρομικές μειώσεις συντάξεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να γίνουν όμως -πάντοτε κατ’ εξαίρεση-αυτές οι αναδρομικές μειώσεις των συντάξεων, πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες. Ξέρω την πίεση της τρόικας προς εσάς. Αλλά έχω πει και άλλοτε ότι, εάν οι απαιτήσεις τους δεν σέβονται το Σύνταγμα, τουλάχιστον ας σέβονται το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο το οποίο τους παραχωρεί και τη σχετική αρμοδιότητα.

hello: 23-4-2013 Αγόρευση κ. Π.Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, του σν του Υπ. Οικονομικών: «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπ.Οικονομικών

   

Page 8 of 49

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.