Βουλή

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

18-12-2014. Αγόρευση κατά το πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του αειμνήστου πρώην Βουλευτή, πρώην Υπουργού και Αντιπροέδρου Κυβερνήσεως Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Στις 16 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος. Με τη μεστή σε ανιδιοτελή προσφορά και δημιουργία διαδρομή του αναδείχθηκε σε πραγματικό ευπατρίδη του δημόσιου βίου μας. Και αυτό γιατί το χαρακτηριστικό του ευπατρίδη είναι, πέρα από την εντιμότητα και την ανιδιοτέλεια, το γεγονός ότι δεν σου αφήνει το περιθώριο να τον θεωρείς πολιτικό αντίπαλο, όχι μόνο μετά θάνατον αλλά ακόμη και εν ζωή, πράγμα που συνέβη στο ακέραιο με τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.

Ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε το 1919 στο Ψάρι  Μεσσηνίας. Όντας γόνος μιας οικογένειας με στρατιωτική παράδοση, ακολούθησε αυτό το παράδειγμα. Φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1939, όταν τα τύμπανα του πολέμου ηχούσαν ήδη και καλούσαν ιδίως τους νέους αξιωματικούς στο καθήκον.

Πολέμησε στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού Μετώπου. Είχε το προνόμιο να είναι από εκείνους που ελευθέρωσαν τη Βόρεια Ήπειρο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στη Μέση Ανατολή και γυρνώντας στην Ελλάδα συνέχισε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία ως το 1963 και 1964 όπου πολιτεύτηκε στη  Μεσσηνία όπου τότε είχα και εγώ –μικρός μαθητής- την τύχη στην οικογένειά μου να γνωρίσω τον ίδιο και τη σύζυγό του.

hello: 18-12-2014 Αγόρευση κατά το πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμου του αειμνήστου Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου

   

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

Αγόρευση κατά την συζήτηση και λήψη απόφασης για τον ορισμό προθεσμίας, σύμφωνα με το άρθρο 119 του Κανονισμού της Βουλής, υποβολής της Έκθεσης Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]
: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εικόνα της Βουλής σήμερα δείχνει ανάγλυφα πώς η κρίση του πολιτικού συστήματος μετατρέπεται σε κρίση των θεσμών. Και μάλιστα σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Όλοι ομολογούν ότι η αναθεώρηση αυτή είναι απολύτως αναγκαία. Αλλά θυσιάζουν την Αναθεώρηση του Συντάγματος στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και μάλιστα με το επιχείρημα το οποίο στηρίζεται στην στρέβλωση αυτού τούτου Συντάγματος. Δηλαδή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό που ζούμε δεν είναι παρά η συνέπεια τού ότι μέσα από μια στρεβλή ερμηνεία των διατάξεων περί εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κάποιοι επιχειρούν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Γι’ αυτό φθάσαμε ως εδώ. Γι’ αυτό δίνουμε αυτήν την εικόνα απέναντι στον πολίτη, ο οποίος μην νομίζετε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ήτοι των θεσμών εκείνων οι οποίοι μπορούν να εκσυγχρονίσουν, να εξορθολογήσουν το δημοκρατικό μας σύστημα και να καταστήσουν τη δημοκρατία μας πιο στέρεη.

Ενώ, λοιπόν, ξέρουμε την αναγκαιότητα της Αναθεώρησης του Συντάγματος, σήμερα έρχονται -τουλάχιστον ορισμένοι από εμάς- να κρίνουν τα πράγματα μέσα από τη δική τους οπτική γωνία και τη δική τους σκοπιμότητα.

Κάποιοι θα ερωτούν και το προέβαλαν σαν επιχείρημα: Γιατί άραγε να γίνει τώρα η Αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν υπήρχε χρόνος νωρίτερα; Έτσι σκέφτονται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκείνοι οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν -δεν θέλουν να το καταλάβουν, δεν το καταλαβαίνουν πραγματικά- ότι οι θεσμοί έχουν τη δική τους πορεία, ακολουθούν τη δική τους λογική και όχι τη λογική των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

hello: 16-12-2014 Αγόρευση κατά την συζήτηση και λήψη απόφασης για τον ορισμό προθεσμίας, υποβολής της Έκθεσης Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

   

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

9-12-2014 Αγόρευση κατά την συζήτηση  επί της αρχής, των  άρθρων και  του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Τον λόγο έχει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, και συγγνώμη για την αλλαγή της σειράς. Υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση από την πλευρά μου για λόγους ανωτέρας βίας.

Δεν θα μιλήσω για το νομοσχέδιο, εννοώ τον κύριο κορμό του νομοσχεδίου. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο άλλα θέματα, τα οποία άπτονται εμμέσως. Το ένα αφορά την τροπολογία η οποία ήρθε με αφορμή το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού. Δεύτερον, θέλω να επανέλθω σε ένα θέμα, που με, ίσως κουραστική, εμμονή κι επιμονή έχω θίξει εδώ και αρκετό καιρό, κοντά έναν χρόνο, και αφορά το ζήτημα της αποποινικοποίησης της οφειλής προς το δημόσιο και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όταν η αδυναμία να πληρώσει κάποιος οφείλεται όχι σε υπαιτιότητα του οφειλέτη, αλλά πολλές φορές και σε υπαιτιότητα του κράτους.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, κύριε Υπουργέ, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με δική σας πρωτοβουλία -ενώ το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να έχει ρυθμισθεί και από τους προκατόχους σας, γιατί το ζήτημα αυτό είναι από πριν- πήρατε το βάρος αυτή τη στιγμή να το λύσετε. Είναι σημαντικό ότι πήρατε την πρωτοβουλία και, σε συνεργασία και με τον Υπουργό Παιδείας, έρχεται η λύση. Νομίζω ότι σας δίνεται η ευκαιρία και μέσα από τη συζήτηση να ακολουθήσετε την πιο σωστή και την πιο σύμφωνη με το άρθρο 16 του Συντάγματος ερμηνεία.

hello: 9-12-2014 Αγόρευση κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών».

   

Page 1 of 49

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.