Σχολιασμός-Δηλώσεις

ΔΗΛΩΣΗ
κ. Προκόπη Παυλόπουλου
Βουλευτή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών
στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» της 16-07-2011

 

«Και το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την δημοσιονομική εξυγίανση κ.λ.π.» εντάσσεται στη θλιβερή χορεία των θεσμικών μέτρων που, εκτός από την πρωτόγνωρη κοινωνική αδικία και αναποτελεσματικότητα, ευτελίζουν, κυριολεκτικώς, τους θεσμούς.  Δύο, και μόνο, παραδείγματα αρκούν :

 Ι.        Στο Μέρος Β’ (άρθρα 8 επ. ) περιλαμβάνεται σειρά συνταξιοδοτικών διατάξεων. Όμως κατά το άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος: « Τα νομοσχέδια για συντάξεις πρέπει να είναι ειδικά.  Δεν επιτρέπεται, με ποινή την ακυρότητα, να αναγράφονται διατάξεις για συντάξεις, σε νόμους που αποσκοπούν στη ρύθμιση άλλων θεμάτων». Είναι προφανές λοιπόν ότι οι συνταξιοδοτικές αυτές διατάξεις  που παρεισφρέουν σε μη ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο είναι άκυρες. Και το χειρότερο είναι ότι για να συγκαλυφθεί αυτή η ακυρότητα, όταν οι σχετικές διατάξεις εστάλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να γνωμοδοτήσει επ’ αυτών κατά το Σύνταγμα, είχαν την μορφή αυτοτελούς σχεδίου νόμου! (βλ. σελ. 52 του σχεδίου νόμου). Έτσι το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε θεωρώντας ότι πρόκειται για ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο, κατά το άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος! Ύστερα, «από την πίσω πόρτα», οι διατάξεις εντάχθηκαν σε άλλο, μη ειδικό, σχέδιο νόμου! Όμως η κατά τ’ ανωτέρω ακυρότητα παραμένει. Και, φυσικά, το θέμα θ’ αναδειχθεί κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

hello: 16-7-2011. Δήλωση στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" της 16/7/2011 σχ. με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση κλπ.

   

Δήλωση
Προκόπη Παυλόπουλου
Βουλευτή, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
στην εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος" της 14/6/2011

«Το, κατ’ ευφημισμόν βεβαίως, «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» αποδεικνύεται, δυστυχώς, και σε μέσο δρομολόγησης της τελικής απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού.  Έρχεται να δώσει τη «χαριστική βολή» στον «Καλλικράτη» που, όπως είχα εγκαίρως επισημάνει, στηρίχθηκε στην «κινούμενη άμμο» της επικοινωνιακής τακτικής του ΠΑΣΟΚ και, όπως γνωρίζουν πρωτίστως οι αυτοδιοικητικοί, σήμερα καταρρέει.  Με το «Μεσοπρόθεσμο» το μεν κεντρικό κράτος «το βάζει στα πόδια» ως προς τους πόρους που υποχρεούται να διασφαλίσει (επιχορηγήσεις Τακτικού Προϋπολογισμού – Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Οι δε ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού, δηλαδή οι αιρετοί –ιδίως δε οι «μικροί Πρωθυπουργοί» του κ. Γ. Παπανδρέου- καλούνται ν’ αυξήσουν τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλαπλασιάζοντας, γεωμετρικώς, τα αυτοδιοικητικά τέλη σε βάρος των πολιτών! Υποχρεούνται δηλαδή να γίνουν, μέσα σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον φτώχειας και αγανάκτησης, «φορομπήχτες».  Με τέτοιες προκλητικές μεθοδεύσεις η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου επιχειρεί ν’ αποπροσανατολίσει τη λαϊκή οργή προς την κατεύθυνση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Ας είναι βέβαιη όμως: Και αυτή η επιχείρηση παραπληροφόρησης και υπονόμευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πρόκειται να περάσει».

   

                                                                                                            ΔΗΛΩΣΗ
κ. Π. Παυλόπουλου για την επίθεση του κ. Πάγκαλου εναντίον της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος"
(Παρασκευή 7/1/2011)

Ο «Ελεύθερος Τύπος», όπως αποδεικνύει η έως τώρα λαμπρή πορεία του, έχει καταξιωθεί –και καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο- μέσα από την ευσυνείδητη και εξαιρετική δουλειά των δημοσιογράφων του και μέσα από την εκτίμηση των αναγνωστών του.  Κατά συνέπεια, δηλώσεις τύπου Πάγκαλου δεν είναι σε θέση να θίξουν το κύρος του. Θα ’λεγα μάλιστα ότι τέτοιες δηλώσεις, από καθ΄έξιν υβριστές όπως έχουν δυστυχώς αποδειχθεί με τα καμώματά τους, ανεβάζουν το επίπεδο του «Ελεύθερου Τύπου».  Και για να συμπεράνω: Ο «Ελεύθερος Τύπος» ανήκει στους αναγνώστες του και ο κ. Πάγκαλος στον Πρωθυπουργό του.

   

ΔΗΛΩΣΗ
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

 Ι. Τόλμησε ο κ. Γ. Παπανδρέου να συγκρίνει τις πολιτικές της Ν.Δ. με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Η απάντηση είναι απλή:

Α. Ναι ή όχι το 2004 και οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης τελούσαν υπό οικονομική κατάρρευση, κατά τη ρητή μάλιστα δήλωση των, «εκλεκτών» του ΠΑΣΟΚ, τότε Προέδρων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ κ.κ. Π. Κουκουλόπουλου και Φ. Γεννηματά; Ναι ή όχι, και πάλι κατά δήλωση του κ. Π. Κουκουλόπουλου, το ΠΑΣΟΚ είχε παρακρατήσει, μεταξύ 1997-2004, πάνω από 1,4 δις. ευρώ από τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;  Και ναι ή όχι, στη συνέχεια, αφού μάλιστα άρχισε η απόδοση των παρακρατηθέντων, ο «ΘΗΣΕΑΣ» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄βαθμού και ο ν. 3345/2005 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, διπλασίασαν, ως προς τον πρώτο βαθμό και υπερτετραπλασίασαν, ως προς τον δεύτερο βαθμό, τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;  Και, τέλος, ναι ή όχι σήμερα, με βάση τον τρέχοντα προϋπολογισμό του 2010 και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2011 της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου:

hello: ΔΗΛΩΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ κ.Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

   

Page 2 of 3

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.