Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  29-7-2014

Απαντώντας στις δηλώσεις του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτη Ρήγα, αναφορικά με την σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε τα εξής:

«Παρά την σχετικώς μακρά κοινοβουλευτική του θητεία, φαίνεται πως ο κ. Ρήγας μάλλον αγνοεί στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας των θεσμών του Κοινοβουλίου και των αποφάσεών τους. Προς ενημέρωσή του λοιπόν υπενθυμίζω τ’ ακόλουθα:

    I.        Πρώτον, το αν μια απόφαση Επιτροπής της Βουλής είναι ομόφωνη ή όχι κρίνεται, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, αποκλειστικώς και μόνον από τις ψήφους των μελών της κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας.  Κατά τούτο λοιπόν η απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία έκανε δεκτή την πρότασή μου, υπήρξε ομόφωνη, όπως σαφώς προκύπτει από τα σχετικά Πρακτικά.  Το αν κατά τη συγκεκριμένη στιγμή της ψηφοφορίας απουσίαζε ο κ. Ρήγας αφορά τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο καθένας αντιλαμβάνεται τη συνέπεια άσκησης των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων.

hello: 29-7-2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΓΓ ΤΗΣ ΚΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ (Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ» ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αθήνα,  3-5-2014

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
στον Ρ/Σ Real Fm

Μιλώντας στον Ρ/Σ Real FM, και στους δημοσιογράφους κ. Κ. Χαρδαβέλλα και κα Α.Λάζου, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην ανάγκη κατάργησης της «αντικειμενικής» ποινικής ευθύνης για χρέη προς το Δημόσιο,  επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

« Ι. Η δραματική οικονομική κρίση επέφερε και την ακόλουθη, εξίσου δραματική, συνέπεια:  Τους τελευταίους 15 μήνες, ήτοι από τον Ιανουάριο του 2013 ως το τέλος Μαρτίου του 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών -φυσικών και νομικών προσώπων- προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 13 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των νέων αυτών οφειλετών ανήλθε σε 2.450.000.  Τελικώς δε τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία το 2009 ήταν 30 δισ. ευρώ, σήμερα ανέρχονται στο ύψος των 65,4 δισ. ευρώ!

ΙΙ. Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις:

hello: 3-5-2014_ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΝ REAL FM ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

   

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:

«ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

I.        ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Α. Επανειλημμένως έχω επισημάνει τα ενδεχόμενα προβλήματα συνταγματικότητας –ιδίως με βάση τα άρθρα 4 παρ. 1 και 5, 17, 18, 25 και 78 του Συντάγματος, που αφορούν τις γενικές αρχές της φορολογίας και την αρχή της ισότητας, κυρίως ενώπιον των δημόσιων βαρών- γενικώς του φόρου επί των ακινήτων.  Προβλήματα, τα οποία έχει θέσει ευθέως αφενός το Συμβούλιο της Επικρατείας      –με την απόφαση της Ολομελείας του 1972/2012- όταν έκρινε την οριακή συνταγματικότητα (ως την 31/12/2012) του ΕΕΤΗΔΕ, κατά τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4021/2011.  Και, αφετέρου, η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, επί του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου (βλ. τις παρατηρήσεις επί του άρθρου 7, σελ. 6 επ., με παραπέρα εκτενείς παραπομπές στη βιβλιογραφία και τη νομολογία, ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή).  Τα ως άνω προβλήματα συνταγματικότητας σχετίζονται:

1. Πρώτον, με το ότι δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτός ο υπολογισμός του φόρου επί των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες της πραγματικής αξίας του ακινήτου.

hello: 19-12-2013_ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΝΦΑ

   

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014».

 «Ψηφίζω τον προϋπολογισμό, διότι τούτο αποτελεί στοιχειώδες κοινοβουλευτικό μου χρέος.  Αφού στηρίζω την Κυβέρνηση, και με δεδομένο το γεγονός ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού συνιστά, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού μας Πολιτεύματος, μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτήν, οφείλω να τον υπερψηφίσω.  Επειδή όμως η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού προϋποθέτει, κατά την ίδια του τη φύση, τη δυνατότητα αποτελεσματικής εκτέλεσής του –για την οποία δεν μου επιτρέπεται ν’ αμφιβάλω- περιμένω από τον κ. Υπουργό Οικονομικών και τους λοιπούς αρμόδιους Υπουργούς δύο, τουλάχιστον, διευκρινίσεις:  Η πρώτη αφορά τη ρύθμιση για την αποτροπή της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ως προς την οποία, μάλιστα έχω καταθέσει δημοσίως συγκεκριμένη πρόταση. Και η δεύτερη αφορά τη φορολογία των ακινήτων.  Την ανάγκη παροχής αυτής της δεύτερης διευκρίνησης προκαλεί κυρίως η πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών, κατά την οποία διατύπωσε τον ισχυρισμό περί, δήθεν, δυνατότητας περαιτέρω αύξησης των φορολογικών βαρών των Ελλήνων φορολογουμένων.  Διαφωνώ ριζικώς ως προς τον ισχυρισμό του αυτό, με βάση τ’ ακόλουθα στοιχεία:

I.        Μετά την είσοδο, το 2010, της Χώρας στην καταστροφική οικονομική και κοινωνική πορεία των Μνημονίων δίχως ίχνος αντίστασης και διαπραγμάτευσης και την μετέπειτα παντελώς ανεύθυνη πολιτική των Κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, την οποία κληρονόμησε η σημερινή Κυβέρνηση του κ. Α. Σαμαρά, αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο –πανθομολογούμενο ακόμη και διεθνώς- ότι η ζωή των Ελλήνων έχει δραματικώς ανατραπεί.  Και μάλιστα σε βαθμό που ουδέποτε γνώρισε άλλη δημοκρατική Χώρα σε καιρό ειρήνης.  Ειδικότερα:

hello: 5-12-2013_ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

   

Page 1 of 15

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.