Βουλή

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

8-7-2014. Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας». 

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα μου επιτρέψετε, κύριοι συνάδελφοι, να αναφερθώ σε ορισμένα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το συνταγματικό μέρος, για το οποίο πολλά άκουσα τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν άκουσα τίποτα, ιδίως από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μέσα στην Αίθουσα σήμερα που συζητάμε. Και το λέω αυτό γιατί καλό είναι τα πράγματα, ιδίως όταν μιλάμε για θεσμούς, να τα βάζουμε στη θέση τους εγκαίρως χωρίς κραυγές και χωρίς ψιθύρους.

Ποια είναι η πραγματικότητα, λοιπόν, για το ζήτημα της ΔΕΗ και το συνταγματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συντελείται αυτή η μερική ιδιωτικοποίηση;

Οδηγός μας είναι το Σύνταγμα βέβαια, κυρίως τα άρθρα 23 και 106 και μια πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει καθοριστική σημασία για την ερμηνεία των διατάξεων αυτών. Μιλάω για την απόφαση 1906 της ολομελείας του 2014, την απόφαση της ΕΥΔΑΠ, για την οποία από την Αντιπολίτευση είδα να γίνεται μεγάλη αξιοποίηση και ορθώς. Έθεσε ορισμένα συνταγματικά ζητήματα το Συμβούλιο της Επικρατείας και ορθώς τα έθεσε. Τα είχα θέσει κι εγώ εδώ και καιρό. Αλλά αυτή η απόφαση είναι οδηγός και για αυτά που συζητάμε σήμερα. Και καλό είναι τις αποφάσεις να τις ερμηνεύουμε και να τις βλέπουμε όπως είναι κι όχι όπως μας αρέσει κάθε φορά.

Τι λέει λοιπόν το Συμβούλιο της Επικρατείας εν ολομελεία για τα θέματα των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως είναι και η ΔΕΗ; Τι είναι η ΔΕΗ; Πρώτον, μία δημόσια επιχείρηση, δεύτερον είναι μία επιχείρηση κοινής ωφέλειας και τρίτον για να χρησιμοποιήσω τους όρους του άρθρου 23 είναι μία δημόσια επιχείρηση της οποίας η λειτουργία έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Αυτά λέει το Σύνταγμα. Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια δημόσια υπηρεσία, την οποία έχει ιδρύσει το ίδιο το δημόσιο με νομικό πρόσωπο του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η οποία είναι υπηρεσία κοινής ωφέλειας και λειτουργεί για την εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

hello: 8-7-2014 Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας».

   

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

28-5-2014. Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου: «Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας».

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: [1] Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ό,τι αφορά την αρχή του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου αναφέρομαι στην εμπεριστατωμένη εισήγηση της εισηγήτριας της Νέας Δημοκρατίας της κ. Παπαδημητρίου, με την οποία και συμφωνώ απολύτως.

Η παρέμβασή μου αφορά δύο σημεία, τα οποία σχετίζονται με επιμέρους ζητήματα. Κανονικά η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να γίνει επί των άρθρων. Αν επιλέγω, όμως, κύριε Υπουργέ, να εκθέσω αυτά τα ζητήματα σήμερα, είναι για να μπορέσετε να έχετε τη δυνατότητα μέχρι την αυριανή συνεδρίαση να επιφέρετε τις αναγκαίες αλλαγές. Και ιδίως να πάρετε την πρωτοβουλία να ψηφισθεί αύριο από τη Βουλή η διάταξη, για την οποία θα μιλήσω στη συνέχεια.

Είναι δύο, λοιπόν, τα ζητήματα. Το πρώτο από αυτά είναι και το κυριότερο. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές, αλλά το ζήτημα που δημιουργεί η παραμονή αυτής της διάταξης στην ελληνική έννομη τάξη έχει ήδη κορυφωθεί. Και αναφέρομαι στις διατάξεις ιδίως του άρθρου 3, παράγραφος 1, του ν. 3943/2011 -και σε άλλες διατάξεις ιδίως, όμως, σε αυτή τη διάταξη- η οποία -το τονίζω για πολλοστή φορά- είναι η διάταξη των κυβερνήσεων Παπανδρέου, με Υπουργό τον κ. Παπακωνσταντίνου, που σε εφαρμογή των μνημονίων και για λόγους επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, ποινικοποιεί τη συμπεριφορά οφειλέτη του δημοσίου ή νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμα και όταν δεν έχει να πληρώσει για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας.

hello: 28-5-2014. Αγόρευση κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σν "Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας"

   

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

19-12-2013. Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.

……..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης):   …. Εισερχόμεθα στον κατάλογο των αγορητών. Το λόγο έχει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, για επτά λεπτά.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο πρέπει να το συγκρίνουμε και με το νομοσχέδιο περί ΕΕΤΗΔΕ και με το αρχικό νομοσχέδιο το οποίο είχε εμφανίσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Κάθε καλόπιστος αναγνώστης ενός σχεδίου νόμου βλέπει ότι το παρόν σχέδιο νόμου δεν έχει καμμία σχέση με τη λογική που είχε το ΕΕΤΗΔΕ, το άρθρο 53 του ν.4021/2011. Είναι εντελώς διαφορετικό. Θεραπεύει πολλά από τα κακά εκείνα τα οποία μας είχαν αναγκάσει τότε όχι μόνο να καταψηφίσουμε το νόμο αυτόν αλλά να  θέσουμε έντονα θέμα συνταγματικότητας. Το είχα θέσει εγώ και εξακολουθώ να το υποστηρίζω. Άλλωστε το επιβεβαίωσε και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο παρόν νόμος, όμως, δεν έχει σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ. Επίσης, ο παρόν νόμος δεν έχει σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου το οποίο είχε εμφανιστεί. Σαφώς, υπάρχει μείωση σε ό,τι αφορά το θέμα συνολικά αν το δείτε της φορολογίας και σαφώς είναι δικαιότερο το σύστημα.

hello: 19-12-2013 Αγόρευση κατά τη συζήτηση επί του σν του ΥΠΟΙΟ "Ενιαίος φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις"

   

Page 6 of 49

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.