Συνεντεύξεις

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΕΡΓΕΣ


Οι σημερινοί ισχυρισμοί του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με τις απαιτήσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις, είναι προδήλως –αλλά και προκλητικώς- εσφαλμένοι.  Όχι μόνον δεν υφίσταται ζήτημα παραγραφής ή προηγούμενης ρύθμισης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σόιμπλε, αλλά όλως αντιθέτως οι ως άνω ελληνικές απαιτήσεις είναι πλήρως ενεργές από νομική άποψη, όπως άλλωστε είχα επισημάνει ήδη από το 2013 (π.χ. συνέντευξη στη  ΝΕΤ και στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα», στις 15.4.2013).  Τότε είχα τονίσει:

«Διευκρινίζω ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά, από νομική άποψη, θέματα. Ήτοι:

Ι. Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς τη Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς –ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής.  Εδώ πρόκειται, λοιπόν, από νομική σκοπιά για ενοχή εκ συμβάσεως.  Άρα η αντίστοιχη εκ της συμβάσεως απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής και όχι αδικοπρακτικής προέλευσης.

hello: 12-1-2015 ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

   

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
και στην δημοσιογράφο κα Μ. Αποστολοπούλου

I.            Κύριε Παυλόπουλε, η «πρεμιέρα» για την αναθεώρηση του Συντάγματος έγινε στην Βουλή με πολλές απουσίες αλλά και διαφωνίες.  Και με τον ΣΥΡΙΖΑ ν’ απέχει εντελώς από την διαδικασία, όπως είχε δηλώσει κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Κατόπιν τούτων γεννάται το ερώτημα τι «τύχη» μπορεί να έχει το εγχείρημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, και μάλιστα στην δεδομένη χρονική στιγμή, μ’ ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε πρόωρες εκλογές;

Πολύ εύλογο το ερώτημά σας.  Μόνο που πρέπει ν’ απευθυνθεί σ’ όλους εκείνους, οι οποίοι επισπεύδουν τις εκλογές.  Και μάλιστα μεσ’ από μιαν εντελώς καταχρηστική ερμηνεία κι εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 32 του Συντάγματος περί εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Αν λοιπόν η Χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, το εγχείρημα της αναθεώρησης του Συντάγματος πηγαίνει στις «ελληνικές καλένδες». Θεωρητικώς μετά το 2020. Μ’ όλες τις εντεύθεν επώδυνες συνέπειες.  Πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι, στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και, κυρίως, με μόνο στόχο την κατάκτηση και τη νομή της εξουσίας, θυσιάζουν άκριτα κι ανεύθυνα κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες, όπως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος.  Και το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας στην περίπτωση αυτή αναδεικνύεται τόσο περισσότερο, όσο οι ίδιοι που τορπιλίζουν την διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος αναγνωρίζουν –ή αναγκάζονται ν’ αναγνωρίσουν εκ των πραγμάτων- ότι η εκ βάθρων τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεών του είναι προδήλως επιβεβλημένη.  Και μάλιστα τόσο για την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος όσο και για την τιμή του πολιτικού κόσμου.  Η τελευταία διαπίστωση προσλαμβάνει σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο τα κρούσματα διαφθοράς έστω και μεμονωμένων στελεχών του πολιτικού κόσμου έχουν τραυματίσει το κύρος του και, συνακόλουθα, έχουν πλήξει καιρίως την εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου προς αυτόν.

hello: 21-12-2014 Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΄Λάρισας και στη δημοσιογράφο κα Μ. Αποστολοπούλου

   

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

στην εβδομαδιαία οικονομική & πολιτική εφημερίδα «F&M VOICE»
και στον δημοσιογράφο κ. Πάρι Κουρτζίδη
(Πέμπτη 16/10/2014)

1.    Η Κυβέρνηση, παρ’ ότι προ ημερών έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, δεν κατόρθωσε να «κόψει» τη συζήτηση για τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές. Καλώς ή κακώς, η κουβέντα αυτή -προεδρικής εκλογής και πρόωρων ή όχι εκλογών- έχει ανοίξει και πλέον δεν πρόκειται να κλείσει, μέχρι να αποδειχθεί αν μπορεί ή όχι να ξεπεράσει τον «κάβο» της προεδρικής εκλογής, με ευθύνη τόσο της συγκυβέρνησης (βλ. προσωπικές δηλώσεις Βενιζέλου, αλλά και του Αντώνη Σαμαρά), όσο και της αντιπολίτευσης.  Μήπως θα ήταν πιο σώφρον να επέσπευδε ο Πρωθυπουργός αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία; 

Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς τις ευθύνες του κ. Ε. Βενιζέλου για την παρατεταμένη εκλογολογία –είναι, άλλωστε, γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και η οποία θυμίζει πραγματικό «διχασμό κομματικής προσωπικότητας»- η αλήθεια είναι μια: Η μακρά προεκλογική περίοδος που διανύουμε οφείλεται, σχεδόν αποκλειστικώς,, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.  Δηλαδή στην εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να χρησιμοποιήσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να οδηγήσει την Χώρα σ’ εκλογές.  Πρόκειται για έμμεση πλην σαφή καταστρατήγηση του Συντάγματος, η οποία δεν εξυπηρετεί την ομαλή λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.  Κι επειδή στο σημείο τούτο ο κ. Α. Τσίπρας ακολουθεί, δυστυχώς, τον δρόμο που χάραξε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009, έχω τονίσει επανειλημμένως ότι ο τελευταίος και η πολιτική του τακτική είναι παράδειγμα προς αποφυγήν και όχι παράδειγμα προς μίμηση.  Κατά τα λοιπά, όπως έχω επίσης επανειλημμένως επισημάνει, τέτοια επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται κατά το Σύνταγμα.

hello: 16-10-2014 Συνέντευξη στην εβδομαδιαία οικονομική πολιτική εφημ. F & M VOICE και στον δημ/φο κ. Πάρι Κουρτζίδη

   

8-10-2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Προκόπης Παυλόπουλος: Ψήφος εμπιστοσύνης για σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα

         

Με την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι έχει συμπαγή πλειοψηφία απέναντι στην τρόικα, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Μιχάλη Ψύλο ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος. Με την κίνηση αυτή, σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος η κυβέρνηση "δείχνει ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και επιπλέον ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχει τη δυνατότητα να δράσει και μονομερώς".

 Ερωτηθείς για την απόφαση του πρωθυπουργού να ορίσει ως αντικαταστάτη του στη συζήτηση τον υπουργό υγείας Μάκη Βορίδη, ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει: "Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μετάσχει στη συζήτηση, δεδομένου ότι βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Δεύτερον, το ποιον επιλέγει ο πρωθυπουργός για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση είναι καθαρά δικό του θέμα. Είναι καθαρά θέμα δικής του επιλογής, δεν σηματοδοτεί τίποτε παραπάνω. Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι ο κ. Βορίδης ήταν ο καταλληλότερος την περίοδο αυτή για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση".

 Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει: "Γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση και αυτό είναι απάντηση σε εκείνους που λένε ότι δεν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Κάθε άλλο, το βλέπετε. Αυτό διαφοροποιεί την κυβέρνηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου που όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ απολύτως τίποτε, αλλά αποδέχθηκαν τις δεσμεύσεις που είχε επιβάλει η τρόικα την εποχή εκείνη, τις μνημονιακές, και μάλιστα με υπουργούς οι οποίοι ομολογούν πως δεν διάβασαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν και με τις οποίες δέσμευσαν και τον ελληνικό λαό και τις επόμενες κυβερνήσεις, όπως τη σημερινή".

 Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι "δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας για αλλότριους σκοπούς. Το έχω πει επανειλημμένα με όλο τον σεβασμό προς την αξιωματική αντιπολίτευση: Δεν επιτρέπεται να παίζουμε με τους θεσμούς. Έχει κι άλλες ευκαιρίες η αξιωματική αντιπολίτευση να προκαλέσει εκλογές ή να οδηγηθούμε σε εκλογές, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το παράδειγμα του Γ. Παπανδρέου το 2009 και η τακτική που ακολούθησε τότε είναι προς αποφυγή και όχι παράδειγμα προς μίμηση".

Η συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού, Προκόπη Παυλόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

hello: 8-10-2014 Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο κ. Μιχάλη Ψύλο

   

Page 1 of 18

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.