Βουλή - Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

επί της πρότασης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής

I.            Υπό το θεσμικό και πολιτικό καθεστώς του Συντάγματος του 1975, η Χώρα μας έχει βιώσει την μακροβιότερη και σταθερότερη δημοκρατική διακυβέρνηση στην συνταγματική ιστορία της.  Τούτο και μόνον αναδεικνύει αφενός την κανονιστική αξία του Συντάγματος του 1975 και την ανάγκη υπεράσπισης στο μέλλον των βασικών χαρακτηριστικών του, για την περαιτέρω εμπέδωση της Δημοκρατίας μας.  Και, αφετέρου, την κατεύθυνση την οποία πρέπει ν’ ακολουθεί, και στο μέλλον, η διαδικασία αναθεώρησής του, ώστε να μην αλλοιώνεται η θεσμική και πολιτική φυσιογνωμία του.  Αλλά, όλως αντιθέτως, να προσαρμόζεται καταλλήλως στις αενάως μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οι οποίες συνιστούν την υποδομή του κανονιστικού εποικοδομήματος του Συντάγματος, φυσικά υπό όρους αμφίδρομης επιρροής.  Αυτήν ακριβώς την υπεύθυνη λογική φιλοδοξεί να υπηρετήσει και η συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία είναι προϊόν και απόσταγμα  ενός μακροχρόνιου και γόνιμου διαλόγου, τόσο με την πολιτική κοινωνία όσο και με την κοινωνία των πολιτών.

Α.  Η πρότασή μας συνιστά την αφετηρία της τέταρτης αναθεώρησης του Συντάγματος.  Και θα ολοκληρωθεί με χρονικό ορίζοντα την όλη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, κατά πλήρη σεβασμό των διατάξεων του άρθρου 110 του Συντάγματος, όπως άλλωστε συνέβη και με τις τρεις προηγούμενες αναθεωρήσεις.  Εκείνο όμως που την διαφοροποιεί, κατά κύριο λόγο, απ’ αυτές, είναι το γεγονός ότι συντελείται στο τέλος της βαθειάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που έπληξε τη Χώρα μας μετά το 2009 και η οποία είχε, δυστυχώς, αρνητική επιρροή και στους θεσμούς που οργάνωσε το Σύνταγμα.

hello: 2-12-2014 ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

 

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

9-12-2014 Αγόρευση κατά την συζήτηση  επί της αρχής, των  άρθρων και  του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Τον λόγο έχει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, και συγγνώμη για την αλλαγή της σειράς. Υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση από την πλευρά μου για λόγους ανωτέρας βίας.

Δεν θα μιλήσω για το νομοσχέδιο, εννοώ τον κύριο κορμό του νομοσχεδίου. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο άλλα θέματα, τα οποία άπτονται εμμέσως. Το ένα αφορά την τροπολογία η οποία ήρθε με αφορμή το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού. Δεύτερον, θέλω να επανέλθω σε ένα θέμα, που με, ίσως κουραστική, εμμονή κι επιμονή έχω θίξει εδώ και αρκετό καιρό, κοντά έναν χρόνο, και αφορά το ζήτημα της αποποινικοποίησης της οφειλής προς το δημόσιο και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όταν η αδυναμία να πληρώσει κάποιος οφείλεται όχι σε υπαιτιότητα του οφειλέτη, αλλά πολλές φορές και σε υπαιτιότητα του κράτους.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, κύριε Υπουργέ, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με δική σας πρωτοβουλία -ενώ το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να έχει ρυθμισθεί και από τους προκατόχους σας, γιατί το ζήτημα αυτό είναι από πριν- πήρατε το βάρος αυτή τη στιγμή να το λύσετε. Είναι σημαντικό ότι πήρατε την πρωτοβουλία και, σε συνεργασία και με τον Υπουργό Παιδείας, έρχεται η λύση. Νομίζω ότι σας δίνεται η ευκαιρία και μέσα από τη συζήτηση να ακολουθήσετε την πιο σωστή και την πιο σύμφωνη με το άρθρο 16 του Συντάγματος ερμηνεία.

hello: 9-12-2014 Αγόρευση κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών».

   

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

4-12-2014. Αγόρευση κατά την συζήτηση επί του σν του Υπ. Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2015».

…………….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.  Το λόγο έχει ο κ. Παυλόπουλος.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως το κάνω περίπου είκοσι χρόνια τώρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, θα σας εκθέσω τις απόψεις μου και θα αποφύγω να κάνω δίκες προθέσεων ή ωραιοποιήσεις πραγμάτων.

Και αυτός ο προϋπολογισμός, όπως όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, έχει τα προβλήματα που καλώς γνωρίζουμε. Πιστεύετε σοβαρά ότι η ίδια η Κυβέρνηση, το ίδιο το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Σταϊκούρας που είναι εδώ, θεωρούν ότι αυτό το θεσμοθέτημα είναι τέλειο, ότι έχει μόνο θετικά στοιχεία; Δεν γνωρίζουμε ότι περιέχει πράγματα που, δυστυχώς, είναι απόρροια όλων αυτών των δεσμεύσεων, οι οποίες προέκυψαν για τη Χώρα από τον τρόπο που μπήκαμε στα μνημόνια; Και ιδίως από την άφρονα περίοδο των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου; Αυτά πληρώνουμε τώρα.

Υπάρχει όμως μία διαφορά. Αυτός ο προϋπολογισμός έρχεται σε ένα κομβικό σημείο, όπου η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα -και όχι μόνο την ελπίδα- να βγει από την κρίση.

hello: 4-12-2014. Αγόρευση κατά την συζήτηση επί του σν του ΥΠΟΙΚ "Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικ.έτους 2015.

   

ΜΜΕ - Άρθρα

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Είναι αναγκαία, υπό ποιούς όρους και προς ποιά κατεύθυνση;

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Συντάγματος του 1975 –το οποίο φέρει, αναμφισβήτητα, την θεσμική και πολιτική «σφραγίδα» του Κωνσταντίνου Καραμανλή- η Ελλάδα βιώνει την μακροβιότερη και σταθερότερη περίοδο δημοκρατικής διακυβέρνησης στην όλη συνταγματική ιστορία της.  Τούτο και μόνον αναδεικνύει αφενός την κανονιστική εμβέλεια του ισχύοντος Συντάγματος και την ανάγκη υπεράσπισης στο μέλλον των θεσμικών χαρακτηριστικών του, με στόχο την περαιτέρω εμπέδωση και θωράκιση της Δημοκρατίας μας.  Και, αφετέρου, την κατεύθυνση, πάνω στην οποία πρέπει να κινούνται οι διαδικασίες αναθεώρησής του, ώστε να μην αλλοιώνεται η θεσμική και πολιτική φυσιογνωμία του. Αλλά, όλως αντιθέτως, να προσαρμόζεται ομαλώς και καταλλήλως στις, μοιραίως, αενάως μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, που συνιστούν την υποδομή πάνω στην οποία στηρίζεται –υπό όρους αμφίδρομης επιρροής- το κανονιστικό συνταγματικό εποικοδόμημα.

I.            Οι ως άνω διαπιστώσεις τεκμηριώνουν επαρκώς την αναγκαιότητα περαιτέρω –δοθέντος ότι έχουν προηγηθεί τρία ανάλογα εγχειρήματα- αναθεώρησης του Συντάγματος, επειδή:

Α.  Πρώτον, ορισμένες διατάξεις του αρχικού κειμένου του έχουν εμφανίσει σημεία θεσμικής και πολιτικής «κόπωσης», ύστερα από την σχετικώς μακρά –βεβαίως για τα ελληνικά δεδομένα- εφαρμογή του, λόγω της πρόδηλης μεταβολής των αντίστοιχων κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων θέσπισής τους.

hello: 4-12-2014 Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

   

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

25-11-2014 Αγόρευση κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις».
……………….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): … Το λόγο έχει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ψηφίζω «ναι» επί της αρχής, θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο αυτό βελτιώνει τα πράγματα. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κάποιος.

Άκουσα τις αιτιάσεις. Τις άκουσα και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην οποία δεν ανήκω, αλλά επειδή αφορά πανεπιστημιακά θέματα, με ενδιέφερε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Να επιδιώκει κανείς το τέλειο είναι σωστό σαν σκοπός ζωής. Αλλά μην ξεχνάμε ότι κάθε νόμος, και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, είναι ένα δημιούργημα το οποίο δεν μπορεί να επιτύχει εκείνο που καθένας θεωρεί ως ιδανικό. Στο κάτω-κάτω της γραφής, ποιο ιδεώδες είναι εκείνο το οποίο θα επιλέξουμε ανάμεσα στα περισσότερα που καθένας μας επιδιώκει;

Είναι αλήθεια ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο βελτιώνει πράγματα. Είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο σε ορισμένα σημεία που αφορούν κάπως γραφειοκρατικά ζητήματα. Αλλά μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ορισμένες διαδικασίες επιβάλλονται γιατί, όπως ξέρετε, πολλά πράγματα γίνονται εν ονόματι της διαφάνειας. Και αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να την υπηρετήσουμε σήμερα με όποιο κόστος.

hello: 25-11-2014 Αγόρευση κατά την συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σν του Υπ.Παιδείας "΄Ερευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις

   

Βουλή - Αγορεύσεις / Παρεμβάσεις

11-11-2014. Αγόρευση κατά την συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: "Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο Αποφάσεων-Πλαισίου του Συμβουλίου...".

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): ...Έχετε το λόγο, κύριε Παυλόπουλε.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί της αρχής ψηφίζω το σχέδιο νόμου. Όμως, θα μου επιτρέψετε να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις, που εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι αφορούν τις τροπολογίες. Απλώς, οι τροπολογίες μου δίνουν την αφορμή να επισημάνω ορισμένα πράγματα, τα οποία πρέπει να τα έχουμε υπ’ όψιν μας.

Επειδή είναι η φύση των τροπολογιών εκείνη που αφορά τη ρύθμιση των χρεών των μικρών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και το ζήτημα της εκτέλεσης των αποφάσεων για τους δικαστικούς και τους ένστολους που άπτονται σημαντικών πτυχών του τρόπου λειτουργίας και της Βουλής και του κράτους, γι’ αυτόν τον λόγο -και προσπαθώντας τις επόμενες μέρες να διορθώσουμε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση- επιτρέψτε μου να κάνω αυτές τις δύο παρατηρήσεις. Δεν είμαι, δηλαδή, εκτός ημερησίας διατάξεως, απλώς είμαι μέσα στο πνεύμα γενικότερα του σχεδίου νόμου.

hello: 11-11-2014 Αγόρευση κατά την συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου το σν του Υπ.Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανρθωπίνων Δικαιωμάτων

   

Page 2 of 7

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.