ΜΜΕ - Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29-8-2013

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Να προκαλέσουμε την κινητοποίηση των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών αντιμετώπισης έκτακτων μεταναστευτικών ρευμάτων

 Μιλώντας στον Ρ/Σ του Real FM και στον δημοσιογράφο κ. Βασίλη Κουφόπουλο,  ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Ήδη από τώρα, δηλαδή προληπτικώς μπορούν η Κυβέρνηση -και ιδίως οι κατ’ εξοχήν συναρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη- να ενεργοποιήσουν τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς αντιμετώπισης ενδεχόμενου μαζικού μεταναστευτικού ρεύματος από τη Συρία. Κυρίως δε να θέσουν προ των ευθυνών τους και την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Σεσίλια Μάλστρομ αλλά και το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι ως άνω Ευρωπαϊκοί Μηχανισμοί οφείλουν να οργανώσουν αμέσως –και, το τονίζω και πάλι, προληπτικώς- ενδεχόμενη εφαρμογή των σχετικών πολιτικών αντιμετώπισης κρίσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι:

Α. Πρώτον, από το ίδιο το Προοίμιο του Συμφώνου προκύπτει η αρχή της αλληλεγγύης και, συνακόλουθα, της αμοιβαιοποίησης των κινδύνων και των βαρών των κρατών-μελών από μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα σε περιόδους κρίσης.

hello: 29-8-2013. ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΝ Ρ/Σ REAL FM ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜ/ΦΟ κ. Β.ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟ "ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ¨

 

ΜΜΕ - Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αθήνα,  20-08-2013

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

            στον Τ/Σ ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «Πρωινό στον ΑΝΤ1»

Πρόταση για τη συνέχιση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

            Μιλώντας στην εκπομπή του ANTENNA «Πρωινό στον ΑΝΤ1», και στους δημοσιογράφους κ.κ. Ντ. Κοτροκόη και Ν. Ρογκάκο, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ενδεχόμενης άρσης του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Ι.   Είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος, υπό τις σημερινές μάλιστα συνθήκες, για άρση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία από 1.1.2014.   Ούτε η Κυβέρνηση σκέφτεται κάτι τέτοιο. Και τούτο ιδίως για τους εξής λόγους:

Α. Πρώτον, διότι οι συνθήκες υπό τις οποίες θεσπίσθηκε αυτό το μέτρο το 2010, με το ν. 3869 και τις μεταγενέστερες παρατάσεις του, όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί αλλά, όλως αντιθέτως, έχουν επιδεινωθεί.  Κυρίως οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων βρίσκονται σε τεράστια απόκλιση σε σχέση με τις πραγματικές, ενώ και τα εισοδήματα των δανειοληπτών έχουν δραματικά μειωθεί.  Αυτό αποτελεί και σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στην Τρόικα, όταν μάλιστα ο αριθμός των ωφελουμένων από την αναστολή των πλειστηριασμών, με βάση τα κριτήρια του ν. 3869/2010, είναι και σήμερα πολύ μικρός.

Β. Δεύτερον, διότι η ακίνητη ιδιοκτησία, μέσα από τον εφιαλτικό συνδυασμό της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων και της υπερφορολόγησής της, έχει οδηγηθεί σχεδόν σε πλήρη αποδόμηση του πυρήνα της.  Κάτι που έρχεται σ’ αντίθεση όχι μόνο με το Σύνταγμα αλλά και με αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού αγγίζει τα όρια της έμμεσης δήμευσης της ακίνητης ιδιοκτησίας.

ΙΙ. Κατά τη γνώμη μου δε η Κυβέρνηση, και ειδικώς το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν πλήρως αποτελεσματική και κοινωνικώς δίκαιη δίοδο διαφυγής ώστε ν’ αποφευχθεί στο μέλλον η καταχρηστική χρησιμοποίηση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από εκείνους οι οποίοι έχουν άλλα, σημαντικά, περιουσιακά μέσα εξόφλησης των δανείων προς τις τράπεζες αλλά αποφεύγουν να τα χρησιμοποιήσουν. Οι οποίοι δηλαδή δρουν καταχρηστικώς και σε βάρος εκείνων που έχουν πραγματική ανάγκη να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους για να μη μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.  Η δίοδος αυτή διαφυγής, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, έχει ως εξής:

hello: 20-8-2013_ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

   

Βουλή - Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

17-6-2013. Αγόρευση κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά τη συζήτηση της με αριθμό 1551/11-6-2013 επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές των στρατευμάτων κατοχής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
……………………
Στην ερώτηση του κ. Παυλόπουλου θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Ρουπακιώτης. Ο κ. Παυλόπουλος έχει το λόγο, προκειμένου να αναπτύξει την ερώτησή του.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ[1]: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ πολύ να εκλάβετε αυτήν την επίκαιρη ερώτηση όχι σαν μία συνηθισμένη μορφή κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δεν έχει καν τη μορφή της κριτικής προς το έργο ενός Υπουργού. Το ζήτημα το οποίο αφορά, το ζήτημα των αποζημιώσεων εν γένει από τις τεράστιες καταστροφές και ζημιές που υπέστη η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανικής ναζιστικής κατοχής υπερβαίνει τα πρόσωπα, υπερβαίνει τα κόμματα. Είναι ένα ζήτημα εθνικό, το οποίο πρέπει και οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε από κοινού.

Μια μικρή συμβολή και υπενθύμιση αποτελεί αυτή η επίκαιρη ερώτηση ενόψει της έρευνας που κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να καθορίσει τι μπορούμε και τι πρέπει να διεκδικήσουμε, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στη μνήμη όλων εκείνων των θυμάτων. Διότι δεν μπορεί να ξεχνάμε, ιδίως σήμερα με όσα συμβαίνουν γενικότερα και στον τόπο, τι σημαίνει ο ναζισμός και τα φαινόμενά του.

hello: 17-6-2013_Αγόρευση κ. Π. Παυλόπουλου κατά τη συζήτηση της 1551/11-6-2013 επίκαιρης ερώτησής του σχετικά με τιις πολεμικές αποζημιώσεις

   

Βουλή - Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
(άρθρα 129 επ. του Κανονισμού της Βουλής)
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 ΘΕΜΑ: «Δικαστικά στοιχεία για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές των στρατευμάτων κατοχής»

1.    Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συντακτικής πράξης 73/1945, συγκροτήθηκε Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο στην Κεντρική Υπηρεσία του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου (1941-1944), συγκείμενο από τους α) Δημήτριο Κιουσόπουλο, Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (Πρόεδρος), β) Ανδρέα Τούση, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών (Μέλος) και Σπηλ. Παυλόπουλο, Πρωτοδίκη (Μέλος), προκειμένου:

  • να διενεργήσει τις απαραίτητες ανακριτικές πράξεις κατά των υπευθύνων, που διέπραξαν εγκλήματα κατά του άμαχου Ελληνικού Λαού κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής (1941-44, Βούλγαροι, Ιταλοί, Γερμανοί) και
  • να καταλογισθούν οι δέουσες ποινικές και λοιπές ευθύνες κατά των υπαιτίων.

2.    Το ανωτέρω Δικαστικό Συμβούλιο για κάθε σχηματισθείσα δικογραφία (850 συνολικά για όλη την Ελλάδα) εξέδωσε 850 παραπεμπτικά βουλεύματα, προκειμένου να δικασθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον του αρμόδιου Διαρκούς Στρατοδικείου της Χώρας. Τα εκδοθέντα 850 βουλεύματα περιγράφουν με σαφήνεια όχι μόνο τις ποινικές ευθύνες των υπαιτίων. Αλλά και τις επανεχθείσες υπ’ αυτών καταστροφές σε κινητά και ακίνητα πράγματα των παθόντων.

3.     Μετά τη διάλυση του Ε.Ε.Γ.Ε.Π. οι σχετικές δικογραφίες και τα παραπεμπτικά βουλεύματα παραδόθηκαν, για τα περαιτέρω, στο Εφετείο Αθηνών, όπου φυλάσσονται ως σήμερα τα πρωτότυπά τους.

Υπό τα δεδομένα αυτά:

hello: 23-05-2013 Η με αριθμό πρωτ. 1448/23-5-2013 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΧ. ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

   

ΜΜΕ - Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Κατοχικό δάνειο – πολεμικές αποζημιώσεις»

Αθήνα,  15/04/2013

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ

Στην τηλεόραση της ΝΕΤ και στον Ρ/Σ της ΕΤ3

            Μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συμβαίνει τώρα» και στους δημοσιογράφους κ.κ. Φ. Παπαθανασίου – Μ. Αλεξάκη και στον Ρ/Σ της ΕΤ 3 στην εκπομπή «Πολιτικές όψεις και απόψεις» και στους δημοσιογράφους κ.κ. Β. Σπυριδωνίδη – Κ. Ρενιέρη,  ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στις απαιτήσεις της Ελλάδας εναντίον της Γερμανίας επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Διευκρινίζω ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά, από νομική άποψη, θέματα. Ήτοι:

Ι. Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς τη Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς –ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής.  Εδώ πρόκειται, λοιπόν, από νομική σκοπιά για ενοχή εκ συμβάσεως.  Άρα η αντίστοιχη εκ της συμβάσεως απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής και όχι αδικοπρακτικής προέλευσης.

          Α. Σ’ αυτήν την απαίτηση προστίθενται ποσά τα οποία προκύπτουν από συναφείς προς τη δανειακή σύμβαση αιτίες, όπως είναι ιδίως οι τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης.

hello: 15/4/2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ-ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

   

ΜΜΕ - Σχολιασμός-Δηλώσεις

Σχολιασμός σχετικά με τις διατάξεις του ν. 3838/2010 ως προς την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας και
ως προς τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών
(στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" της 15/11/2012)


           
Οι διατάξεις του ν. 3838/2010, και ως προς την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας και ως προς τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών, διαπνέονται από ένα είδος «αυτοματισμού», ο οποίος προκύπτει από το ότι οι συνακόλουθες έννομες σχέσεις και τ’ αντίστοιχα δικαιώματα προκύπτουν αποκλειστικώς και μόνον εφόσον συντρέχουν ορισμένα πραγματικά δεδομένα.  Αγνοούν δηλαδή, σχεδόν παντελώς, το ότι τόσον η ιθαγένεια όσο και η ενεργός συμμετοχή στη πολιτική ζωή της Χώρας προϋποθέτουν, από την ίδια τη φύση τους, τουλάχιστον έναν ουσιαστικό ψυχικό σύνδεσμο (animus) με τη Χώρα αλλά και το Έθνος, υπό την ευρεία του όρου έννοια. 

          Αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο, αποδεικνυόμενο με συγκεκριμένα στοιχεία και υπό θεσμοθετημένες διαδικασίες, είχε υιοθετήσει ως απαραίτητη προϋπόθεση η προηγούμενη νομοθεσία.  Η οποία μάλιστα ήταν εντελώς πρόσφατη –ο Κώδικας Ιθαγένειας (ν.3284/2004) είχε ψηφισθεί μόλις έξη χρόνια πριν- ώστε να δικαιολογείται τέτοιας έκτασης αλλαγή της.  Μια αλλαγή η οποία, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξε προφανώς προϊόν μιας πρόχειρης προετοιμασίας που σκοπό είχε την «ανέξοδη» επίδειξη ενός μάλλον τριτοκοσμικού «νεωτερισμού».

hello: 15-11-2012 Σχολιασμός σχετικά με τις διατάξεις του ν. 3838/2010 ως προς την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

   

Page 5 of 7

Πληροφορίες Ιστότοπου

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η μοναδική παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο διαδίκτυο. Οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση σε blogs, facebook, Flicker κ.τ.λ δεν αντιπροσωπεύει τον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.